Wykonanie
W kuchni chińskiej według mnie liczą się przede wszystkim nietypowe dla kuchni polskiej
przyprawy i dodatki oraz wok z całym oprzyrządowaniem. W poznaniu podstawowych zasad KCH pomógł mi program Kuchnia chińska jest łatwa z Ching-He Huang na BBC Lifestyle. Kobietka w cudowny sposób zaznajamia nas z kuchnia Chin sprawiając, iż dania te nie wydają nam się już tak skomplikowane.Rzecz najważniejsza –PRZYPRAWY I DODATKIŚwięta trójca kuchni chińskiej to:
czosnek,
chili i
imbir. Polecam wszystkim świeży
imbir. Nigdy go nie stosowałam, bo nie pasował mi jego smak w proszku, ale świeży starty
imbir to cudo! Świeży, lekki smak z nutą
cytryn;)
Pamiętamy także o
sosie sojowym jasnym i ciemnym oraz occie
ryżowym jasnym i ciemnym (posmak
wina). Z dodatków, które proponuje Ching-He uwielbiam
olej sezamowy i z orzeszków arachidowych oraz
wino ryżowe (jak
alkohol cherry, jeśli nie możemy dostać
wina możemy zastosować właśnie cherry). Produkty te można kupić taniej przez internet i praktycznie jedząc chińszczyznę kilka
razy w miesiącu zużywamy je w ciągu roku. Inwestujemy raz...a inwestycja w smak jest najważniejsza. Jedzenie
winno sprawić przyjemność, a nie być czynnością, w trakcie której pochłaniamy je - nie wiedząc co jemy. Podejście takie jest zarówno złe jak i niezdrowe. Dlatego zamiast zamawiać gotowe jedzenie - urozmaićmy naszą kuchnię nowymi
smakami.
Ocet ryżowy idealnie zmiękczy nam
mięso, a
olej sezamowy dodany na końcu przygotowywania potrawy nada przydymionego smaku.! Należy pamiętać, iż
sosy sojowe zawierają już
sól dlatego spokojnie możemy jej nie dawać do potrawy. !Bardzo ciekawa
przyprawą i dla mnie nowością jest
pieprz syczułański - bardzo ostry o
anyżowo - cytrynowej
woni. Możemy go dodać do
wołowiny czy
kurczaka.WOK i gotowanie potrawZanim zakupimy wok z oprzyrządowaniem winniśmy najpierw dobrze się rozeznać w jego rodzajach. Możemy zakupić wok ze
spodem półokrągłym, do którego dokupujemy podstawkę, którą ustawiamy na naszej kuchence, albo z dnem prostym dostosowanym do naszych kuchenek. Ja osobiście polecam dwa rodzaje wok-ów: żeliwny oraz ze stali węglowej, który należy sezonować. Sezonowanie woka jest niczym rytuał. Najlepiej ten rytuał przedstawia poniższy filmik z Ching-He: http://youtu.be/nDp_2x9kE8oGotowanie potraw w woku jest szybkie i ja osobiście polecam gotowanie partiami np. najpierw
mięso, które odkładamy a na jego tłuszczu i sosie podsmalamy w odpowiedniej kolejności warzywa, na koniec dodajemy z powrotem
mięso i wykańczamy
przyprawami oraz jeśli trzeba zagęszczamy.Polecam moją
wołowinę na ostro w woku