Wykonanie
Niestety, w tym roku ominął mnie wyjazd na konferencję naukową na Sycylię . Na pocieszenie zostały opowieści najbliższych i cała masa różnych smakołyków. Może następnym razem… Dotychczas miałam okazję próbować na miejscu jedynie kuchni północnych Włoch. A że południe ma też wiele do zaoferowania, wiec kiedyś na pewno się tam wybiorę.Z reguły kuchnia włoska kojarzy się z dobrze dobranymi składnikami oraz wybornym smakiem. W zeszłym roku natomiast czytałam kilka blogowych relacji, których autorzy wcale nie rozpływali się nad doznaniami kulinarnymi, a wręcz narzekali na niesmaczne włoskie jedzenie. Relacje osób z tegorocznego wyjazdu na Sycylię również były przesycone negatywnymi opiniami. Oczywiście trafiały się świetne potrawy, ale przeważały te bardzo przeciętne oraz słabe. Do tego ceny nie należące do najniższych (około 20
euro za danie obiadowe) i często nie pierwszej świeżości składniki (kryzys na Sycylii bardzo mocno odcisną swoje piętno). Czy trafimy na dobre, czy niesmaczne jedzenie to czysta ruletka. Mimo wszystko Sycylia ma wiele do zaoferowania. Jest ona również bardzo ważnym terytorium z punktu widzenia rozpowszechniania się produktów spożywczych, ale zacznijmy od początku…W starożytności Sycylia była mocno skolonizowana przez Greków, którzy pobudowali wspaniałe miasto Syrakuzy (splendor jego przyprawiał o zazdrość nawet Ateńczyków). Później przyszły czasy dominacji Saracenów. W 831 roku n.e. uczynili oni swoją stolicą Palermo. Przez dwa
wieki napływały na Sycylię wszelkie arabskie wzorce kulturowe, nie wykluczając również tych kulinarnych. Od 1060 roku do 1189 wyspą władali Normanowie.
Potem trafiła w ręce Andegawenów, następnie Habsburgów, by w 1861 roku stać się częścią Włoch.Pszenica jest głównym zbożem na Sycylii od ponad 2000 lat. Innymi ważnymi uprawami są
cytrusy (z Katanii pochodzą najlepsze
pomarańcze we Włoszech). To również drugi pod względem wielkości region jeśli chodzi o produkcję
migdałów oraz
oliwek. Na uwagę zasługują też uprawiane na wyspie:
granaty,
orzechy włoskie,
pistacje,
pomidory,
karczochy i
fasola. Na Sycylii mało
jada się
mięsa, za to dostępne są wspaniałe
owoce morza. Wśród najsławniejszych lokalnych
serów znajdziemy: pecorino siciliano, pepato (
ostry ser z
owczego mleka) czy fromaggio al pepe (
ser z
krowiego mleka z
pieprzem), a także różne
sery z dodatkiem
pistacji.Jedną z najpopularniejszych sycylijskich potraw jest caponata będąca połączeniem różnych kultur, które przeniknęły na wyspę. Składa się ona z
bakłażanów, sosu z kwaśnych i słodkich
pomidorów,
oliwek,
kapar oraz
owoców morza. W Trapani przygotowuje się cuscussu, czyli
kuskus. Nie jest to jednak danie na z dodatkiem
jagnięciny czy
kurczaka, ale ryb. W Palermo popularna jest pasta con sarde – pasta z
sardynkami. Katania słynie
między innymi z lasagne alla catanese z sosem z dodatkiem
bakłażanów, pasty pomidorowej,
kapar,
oliwek,
czosnku,
natki pietruszki i
anchois . Sycylijskie sałatki są proste i bazują na głównie na sezonowych produktach. Jedną z najbardziej znanych jest insalata siciliana robiona z
pomidorów pokrojonych w ćwiartki,
bazylii oraz
czosnku podana z dressingiem z
oliwy z oliwek,
octu winnego,
soli oraz
pieprzu. Ponadto Sycylijczycy uwielbiają także grillowane
mięsa.To Saraceni rozkochali mieszkańców Sycylii w słodkich, pachnących deserach. Wśród rozlicznych przysmaków znajdziemy cannoli – rurki nadziewane najczęściej
ricottą na słodko (chociaż występuje wiele lokalnych wersji). Dawniej mówiono na nie cappelli di turchi (dosł. tureckie czapki). Specjałem z okolic Palermo jest casatta – rodzaj ciasta
biszkoptowego nasączonego
sokiem owocowym lub
likierem z dodatkiem kremu na bazie
ricotty, kandyzowanych
owoców, marcepana,
orzechów itp.
Jada na Sycylii również
migdały w słodkich skorupkach (częsty podarek na ślubach), torrone (nugaty) i oczywiście
lody, które podaje się też w
bułce. Rozsławione na cały świat jest też zabaione(krem robiony z
cukru,
żółtek,
wina Marsala a czasem także kremówki).Podobne wpisy
Makaron ruote z
cukinią i sosem
śmietanowymPrzegrzebki z ziemniaczanym purée,
sałatką z
ogórka i sosem béarnaiseParis mon amour – walentynkowe trendy ze stolicy FrancjiPetits fours z masą
krówkową ozdobione czekoladowymi igiełkamiQuiche – krótka historia z polskim
wątkiem oraz przepis na placek z
bakłażanem,
kalafiorem i
szynką