Wykonanie
Przepis pochodzi z książki " Każdy może gotować" str. 49Składniki :* 1/2
kalafiora (1/4 ),* 200 g
cheddara ( 100 g ),* 100 g
parmezanu ( 50 g),* pęczek
natki pietruszki ( 3 łyżki posiekanej ),*
sól morska,* 400 g
makaronu macaroni ( 200 g ),* 200 g creme fraiche lub kwaśnej
śmietany ( 100 g ),Przygotowanie :
Kalafiora obierz z wierzchnich liści, umyj i podziel na różyczki, łodygę pokrój na plasterki.W garnku zagotuj osoloną
wodę, wsyp
makaron i pokrojonego
kalafiora gotuj wg zaleceń producenta
makaronu.Do miski żaroodpornej zetrzyj
sery, dodaj
śmietanę, postaw miskę na garnku i mieszaj
ser do czasu aż z
serów powstanie gładka masa.Dodaj posiekaną
natkę, dodaj dużą szczyptę
soli i
pieprzu.Odcedź
makaron zostawiając trochę
wody w razie gdyby sos był zbyt gęsty (u mnie nie było to konieczne ).Zmieszaj
makaron z rozpuszczonym
serem.Możesz serwować
makaron od razu lub zapiec go w piekarniku ( Jamie zaleca dodać 150 ml
wody przed zapiekaniem ja to pominęłam, wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam do czasu aż będzie złocisty - około 10 minut ).* przed zapieczeniem
Smacznego !!