Wykonanie
Jest to tradycyjne włoskie spaghetti
cytrynowe z
kurczakiem,
natką pietruszki i
parmezanem, który ja zamieniłam na długo dojrzewający
cheddar z mniejszą zawartością tłuszczy. Jest to potrawa niezwykle intensywna - wręcz cytrusowa;P
Składniki:porcja
makaronu spaghetti na 2 osoby1-3
cytrynpęczek
natki pietruszkiok.10-15dag
ser cheddar,
parmezanpierś z kurczakasól morskapieprz świżo zmielony0,5 szklanki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:I Gotujemy
makaron al denteII Podsmażamy
kurczaka w kawałkach obsypanego
soląIII Do żaroodpornej miski wlewamy
oliwę z oliwek, wsypujemy
starty ser i poszatkowana drobno
natkę z
pietruszki, dodajemy otartą skórkę z jednej
cytryny oraz na początku sok z 1,5
cytryny, przyprawiamy
sola i
pieprzem. Próbujemy czy wystarczająco czuć
cytrynę - zależy to od naszych upodobań jeśli nie to dodajemy jeszcze soku.IV Dokładnie mieszamy i dodajemy do środka gorący
makaron. Łączymy składniki.V. Wykładamy na talerz - posypujemy kawałkami
kurczaka,
pietruszką i opcjonalnie odrobiną
oliwy z oliwek i
sera.
Gotowe! Szybko,łatwo i smacznie!