Wykonanie
Przyznaję, nie jest to typowe letnie danie. Jest tuczące, sycące, z wielką ilością ciągnącego się
sera. Czyli dokładnie to, na co miałam dziś ochotę. Przepis z książki Każdy może gotować. Jeśli wolisz, możesz darować sobie zapiekanie
makaronu i podać po prostu
makaron z sosem.
Składniki (4 porcje)1/2
kalafiora200g
sera cheddar100g
sera parmezanPęczek
natki400g suchego
makaronu200g kwaśnej
śmietanySólPrzygotowanieZagotuj osoloną
wodę w dużym garnku.Obierz
kalafiora z zewnętrznych liści i podziel na różyczki.Zetrzyj
sery do niewielkiego garnuszka.Posiekaj
natkę.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Wrzuć
makaron i
kalafiora i gotuj według instrukcji na opakowaniu.Na garnku umieść garnuszek z
serami, dodaj do nich
śmietanę.Mieszaj od czasu do czasu, aż powstanie gęsta masa.Do roztopionych
serów dodaj
natkę oraz szczyptę
soli i
pieprzu.Ostrożnie zdejmij garnuszek z
serami i odstaw na bok.Odcedź
makaron, zostawiając pół kubka ugotowanej
wody.Przełóż
makaron do naczynia żaroodpornego, dodaj rostopione
sery i
wodę z gotowania, wymieszaj.Włóż
makaron do piekarnika i zapiekaj, aż zacznie się rumienić (10-15 minut).Smacznego!Zobacz także:
Makaron z
cukiniąWiosenno-letnia zapiekanka z młodymi warzywamiWarzywa w sosie
mild curry