ßßß
Ze zwykłego kurczaka można przygotować fajny obiad.Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście.Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY
Składniki:5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części)1-2 szklanki kaszy bulgur2 szt. marchewek1 cebulapół selerakawałek zielonej części pora10 szt. pieczarekłyżka kaparów1 bulwa fenkułu ( kopru włoskiego)spory kawałek świeżego korzenia imbiru4 ząbki czosnkułyżka przyprawy garam masala (kolendra,goździki,liść laurowy, pieprz czarny, kmin rzymski, chili, kardamon, liść goździka,anyż gwiazdkowy)łyżeczka ostrej czerwonej pasty curryoliwa do smażeniasłodka czerwona paprykasól i pieprz do smaku1-2 łyżki chutney z mango (opcjonalnie)
Udka z kurczaka posoliłam, posypałam garam masalą, papryką i solą.Dodałam również pastę curry i polałam oliwą.Odstawiłam na około 15 minut aby kurczak przeszedł przyprawami.
Na rozgrzanym oleju zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę.Lekko ją posoliłam.
Dodałam pokrojony w piórka fenkuł.Smażyłam go przez około 10 minut, aż nabierał złotego koloru.
Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku.
Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty.
Dodałam plasterki marchewek.
Po chwili kawałki selera i plasterki pora.Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie.
Dołożyłam plasterki pieczarek.
Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut.
Na koniec wsypałam kapary.
Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam na złoty kolor kurczaka.
Jeśli lubicie chutney z mango możecie pod koniec pieczenia udek dodać łyżkę albo dwie.Daje ono fajny słodko-ostry smak.
Pozostało już tylko dodać warzywa do mięsa.
Przed podaniem przygotowałam kaszę bulgur.
Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej1:2, przykryć i odstawić na 10 minut.Można wykorzystać tłuszcz ze smażenia kurczaka i polać nim kaszę.
Smacznego!