ßßß Cookit - przepis na KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR

KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR

nazwa

Wykonanie

Ze zwykłego kurczaka można przygotować fajny obiad.
Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście.
Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY
Składniki:
5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części)
1-2 szklanki kaszy bulgur
2 szt. marchewek
1 cebula
pół selera
kawałek zielonej części pora
10 szt. pieczarek
łyżka kaparów
1 bulwa fenkułu ( kopru włoskiego)
spory kawałek świeżego korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
łyżka przyprawy garam masala (kolendra,goździki,liść laurowy, pieprz czarny, kmin rzymski, chili, kardamon, liść goździka,anyż gwiazdkowy)
łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
oliwa do smażenia
słodka czerwona papryka
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki chutney z mango (opcjonalnie)
Udka z kurczaka posoliłam, posypałam garam masalą, papryką i solą.
Dodałam również pastę curry i polałam oliwą.
Odstawiłam na około 15 minut aby kurczak przeszedł przyprawami.
Na rozgrzanym oleju zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę.
Lekko ją posoliłam.
Dodałam pokrojony w piórka fenkuł.
Smażyłam go przez około 10 minut, aż nabierał złotego koloru.
Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku.
Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty.
Dodałam plasterki marchewek.
Po chwili kawałki selera i plasterki pora.
Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie.
Dołożyłam plasterki pieczarek.
Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut.
Na koniec wsypałam kapary.
Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam na złoty kolor kurczaka.
Jeśli lubicie chutney z mango możecie pod koniec pieczenia udek dodać łyżkę albo dwie.
Daje ono fajny słodko-ostry smak.
Pozostało już tylko dodać warzywa do mięsa.
Przed podaniem przygotowałam kaszę bulgur.
Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej
1:2, przykryć i odstawić na 10 minut.
Można wykorzystać tłuszcz ze smażenia kurczaka i polać nim kaszę.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/09/kurczak-z-fenkuem-warzywami-i-kasza.html