ßßß Cookit - przepis na Curry fasolowe

Curry fasolowe

nazwa

Wykonanie

Przy sobocie danie jednogarnkowe jak znalazł bo i ciasto na chleb zaczynione i warzywa na sałatkę ugotowane i jeszcze wiele innych rzeczy zaplanowanych. Dlatego wystarczyło wczoraj na noc namoczyć fasolę, żeby dzisiaj wrzucić ją do garnka z innymi warzywami oraz mnóstwem przypraw i mieć obiad. Danie aromatyczne i sycące.
Źródło: Jedz na zdrowie wyd. Reader's Digest
Składniki:
225 g białej fasoli, namoczonej przez noc i odcedzonej
2 cebule pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka
20 dag pieczarek
korzeń imbiru (2,5 cm)
2 zielone nasiona kardamonu
6 ziarenek czarnego pieprzu
laska cynamonu (2,5 cm)
6 goździków
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka garam masali
3 łyżeczki soku z cytryny
Włożyć fasolę do rondla razem z połową cebuli, chili, imbirem, kardamonem, pieprzem i cynamonem. Zalać wodą, zagotować. Gotować około 50 minut, aż fasola zmięknie a woda zredukuje swoją ilość. Na patelni podgrzać oliwę. Wrzucić pozostałą cebulę i czosnek i smażyć 2 min. Dodać kurkumę, kminek, kolendrę oraz chili i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki i dusić kilka minut. Całości przełożyć do fasoli oraz dodać pokrojoną czerwoną paprykę. Dodać również garam masalę i sok z cytryny. Gotować jeszcze chwilę aż papryka będzie miała odpowiednią miękkość i natychmiast podawać.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/11/Curry-fasolowe.html