Wykonanie
Przy sobocie danie jednogarnkowe jak znalazł bo i ciasto na
chleb zaczynione i warzywa na
sałatkę ugotowane i jeszcze wiele innych rzeczy zaplanowanych. Dlatego wystarczyło wczoraj na noc namoczyć
fasolę, żeby dzisiaj wrzucić ją do garnka z innymi warzywami oraz mnóstwem przypraw i
mieć obiad. Danie aromatyczne i sycące.

Źródło: Jedz na zdrowie wyd. Reader's DigestSkładniki:225 g
białej fasoli, namoczonej przez noc i odcedzonej2
cebule pokrojone w kostkę1
czerwona papryka20 dag
pieczarekkorzeń
imbiru (2,5 cm)2 zielone nasiona
kardamonu6 ziarenek
czarnego pieprzulaska
cynamonu (2,5 cm)6
goździków1 łyżka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka mielonego
kminku1 łyżeczka mielonej
kolendry1/4 łyżeczki mielonego
chili1 łyżeczka
garam masali3 łyżeczki
soku z cytrynyWłożyć
fasolę do rondla razem z połową
cebuli,
chili,
imbirem,
kardamonem,
pieprzem i
cynamonem. Zalać
wodą, zagotować. Gotować około 50 minut, aż
fasola zmięknie a
woda zredukuje swoją ilość. Na patelni podgrzać
oliwę. Wrzucić pozostałą
cebulę i
czosnek i smażyć 2 min. Dodać
kurkumę,
kminek,
kolendrę oraz
chili i dobrze wymieszać. Dodać
pieczarki i dusić kilka minut. Całości przełożyć do
fasoli oraz dodać pokrojoną
czerwoną paprykę. Dodać również
garam masalę i
sok z cytryny. Gotować jeszcze chwilę aż
papryka będzie miała odpowiednią miękkość i natychmiast podawać.Smacznego:)