ßßß
Źródło: Jedz na zdrowie wyd. Reader's DigestSkładniki:225 g białej fasoli, namoczonej przez noc i odcedzonej2 cebule pokrojone w kostkę1 czerwona papryka20 dag pieczarekkorzeń imbiru (2,5 cm)2 zielone nasiona kardamonu6 ziarenek czarnego pieprzulaska cynamonu (2,5 cm)6 goździków1 łyżka oliwy z oliwek2 ząbki czosnku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka mielonej kolendry1/4 łyżeczki mielonego chili1 łyżeczka garam masali3 łyżeczki soku z cytrynyWłożyć fasolę do rondla razem z połową cebuli, chili, imbirem, kardamonem, pieprzem i cynamonem. Zalać wodą, zagotować. Gotować około 50 minut, aż fasola zmięknie a woda zredukuje swoją ilość. Na patelni podgrzać oliwę. Wrzucić pozostałą cebulę i czosnek i smażyć 2 min. Dodać kurkumę, kminek, kolendrę oraz chili i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki i dusić kilka minut. Całości przełożyć do fasoli oraz dodać pokrojoną czerwoną paprykę. Dodać również garam masalę i sok z cytryny. Gotować jeszcze chwilę aż papryka będzie miała odpowiednią miękkość i natychmiast podawać.Smacznego:)