Wykonanie
Wreszcie znalazłam chwilę dla siebie i wrzucam zaległy post. Dzisiaj prezentuję gęste i aromatyczne
curry z
krewetek z
nerkowcami.
Niezbędne składniki:ok. 20 dużych
krewetek10 obranych ząbków
czosnkuok. 5 cm świeżego
imbiru6 kulek
czarnego pieprzu4 całe
goździki5 cm laska
cynamonupół filiżanki posiekanej
kolendry świeżej2 zielone
chili2
cebule2 łyżeczki czerwonego
chili1/2 łyżeczki
kurkumy1 1/2 łyżeczki
soli4 łyżeczki sosu tamaryndowego15
orzechów nerkowcaoliwaPrzygotowanie:Myjemy i odsączamy
krewetki. Blendujemy na gładką pastę następujące składniki: 6 ząbków
czosnku,
imbir,
pieprz,
goździki,
cynamon, część
kolendry,
chili, dodajemy 1/4 szklanki
wody.W ciężkim rondlu rozgrzewamy
oliwę, gdy będzie już gorąca wrzucamy pozostełe 4 przecisnięte ząbki
czosnku. Po 2 minutach dodajemy posiekaną drobno
cebulkę, smażymy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i smażymy mieszając kolejne 5 minut.
Dodajemy czerwone
chili i
kurkumę, mieszamy. Po chwili dodajemy sos tamaryndowy,
sól oraz 1 szklankę
wody, a następnie doprowadzamy sos do wrzenia.
Do gotującego się sosu dodajemy
krewetki oraz
orzechy nerkowca i gotujemy przez 8-10 minut.