ßßß Cookit - przepis na Po indyjsku: Krewetki w bogatym curry z orzechami nerkowca

Po indyjsku: Krewetki w bogatym curry z orzechami nerkowca

nazwa

Wykonanie

Wreszcie znalazłam chwilę dla siebie i wrzucam zaległy post. Dzisiaj prezentuję gęste i aromatyczne curry z krewetek z nerkowcami.
Niezbędne składniki:
ok. 20 dużych krewetek
10 obranych ząbków czosnku
ok. 5 cm świeżego imbiru
6 kulek czarnego pieprzu
4 całe goździki
5 cm laska cynamonu
pół filiżanki posiekanej kolendry świeżej
2 zielone chili
2 cebule
2 łyżeczki czerwonego chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1 1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki sosu tamaryndowego
15 orzechów nerkowca
oliwa
Przygotowanie:
Myjemy i odsączamy krewetki. Blendujemy na gładką pastę następujące składniki: 6 ząbków czosnku, imbir, pieprz, goździki, cynamon, część kolendry, chili, dodajemy 1/4 szklanki wody.
W ciężkim rondlu rozgrzewamy oliwę, gdy będzie już gorąca wrzucamy pozostełe 4 przecisnięte ząbki czosnku. Po 2 minutach dodajemy posiekaną drobno cebulkę, smażymy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i smażymy mieszając kolejne 5 minut.
Dodajemy czerwone chili i kurkumę, mieszamy. Po chwili dodajemy sos tamaryndowy, sól oraz 1 szklankę wody, a następnie doprowadzamy sos do wrzenia.
Do gotującego się sosu dodajemy krewetki oraz orzechy nerkowca i gotujemy przez 8-10 minut.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/08/krewetki-w-bogatym-curry-z-orzechami.html