Wykonanie
Chilli używam do wielu dań .. szczególnie kuchni wschodniej, ale tez meksykańskiej. Zdecydowanie wole domowe niż kupne - przynajmniej wiem dokładnie co się znajduje w środku i na etykiecie nie znajdę "E" :) Więc oto, proszę Państwa, odrobina pikantnej pikanterii .. :)
Składniki :-
papryczki chili- 2 łyżeczki utartego świeżego
imbiru- 3 duże ząbki
czosnku- mielony
czarny pieprz- 1/4 łyżeczki
soli-
oliwa z oliwek- 1
cebulaPrzygotowanie :1. Papryczki kroję na połówki i wysuszam trochę w piekarniku (ok 60°C przez 4h). Nadaje to fajnego posmaku, ale nie musicie tego robić, można użyć świeżych papryczek.2. Wrzucam wszystko do robota kuchennego (może być blender) i miksuje. Popracujcie nad konsystencją według własnego uznania - ja nie miksowałam do końca, ale na pewno można zrobić z tego jeszcze bardziej jednolitą papkę.