Wykonanie
Curry to jedno z moich ulubionych dań, a tak dawno go nie robiłam! I wcale nie dlatego, że mi się znudziło, bo
curry przecież nigdy dość;D Może
mieć tyle wersji: z
mięsem, różnymi warzywami, a nawet z
owocami. Tym razem przyszło mi do głowy, że
pieczarki przecież też się nadają i znalazłam przepis na
curry z
pomidorami i
pieczarkami. Bardzo smaczne. I bardzo dietetyczne, dlatego dla równowagi podałam je z czosnkowymi
chlebkami naan;) Wy możecie jakoś je zastąpić, by było trochę zdrowiej, np.
ryżem, najlepiej brązowym. Cokolwiek wybrać, i tak danie jest świetne.
Pieczarki nabierają wyrazu, a różnorodne
przyprawy tworzą wspaniałą mieszankę smaków. Kolejny raz proste składniki okazują się
mieć wyjątkowy potencjał.- 1/2 łyżki
oleju- 1/4 łyżeczki nasion
kminku- kilka ziaren
czarnego pieprzu- 1/4 łyżeczki
kardamonu- szczypta
kurkumy- 1
cebula- 1/2 łyżeczki mielonego
kminku- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry- 1/4 łyżeczki
garam masala- 1 zielona
papryczka chili (opcjonalnie)- 1 ząbek
czosnku- kawałek
imbiru- 250g krojonych
pomidorów z puszki- 300g
pieczarek- 2
chlebki naan-
kolendra lub
dymka do przybrania1) W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać
olej.2) Przez 2-3 minuty smażyć nasiona
kminku,
pieprzu,
kardamon i
kurkumę.3) Dodać drobno posiekaną
cebulą i smażyć przez kilka minut.4) Wsypać
kminek,
kolendrę oraz
garam masala i podgrzewać przez 2 minuty.5) Wrzucić posiekane
chili oraz starty
czosnek i
imbir, smażyć 1-2 minuty, mieszając.6) Dodać
pomidory i szczyptę
soli i gotować na małym ogniu przez 5 minut.7) Dorzucić pokrojone na połówki
pieczarki i gotować jeszcze 10 minut.8) Podawać z
chlebkiem naan i posiekaną
dymką.Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal