ßßß Cookit - przepis na Tandoori masala - mieszanka przypraw

Tandoori masala - mieszanka przypraw

nazwa

Wykonanie

Odkąd stałam się szczęśliwą posiadaczką suszarki do warzyw i owoców oraz młynka do kawy z rozdrabniaczem do przypraw przestaliśmy kupować gotowe mieszanki.
Nareszcie mam takie mieszanki jak lubię, przygotowane zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi i z samodzielnie ususzonych warzyw i ziół. Bez zbędnych dodatków smakowych i konserwantów. Dzięki pobliskim ogródkom działkowym udaje mi się kupować nienaszpikowane nawozami warzywa i zioła, a co za tym idzie przy minimalnym nakładzie sił i środków zapewnić nam zdrową żywność.
A ponieważ lubimy kuchnię indyjską, to dopracowaliśmy też recepturę na mieszankę tandoori masala.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje
Składniki - proporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów
3-6 strąków chili
3-4 ususzone ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
3-4 cm ususzonego korzenia imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 mała laska cynamonu
1 łyżka nasion kminku
2 łyżki nasion kolendry
1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka mielonych kwiatów muszkatołowca
1 łyżeczka ziaren kardamonu (po wyłuskaniu)
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki o intensywnym kolorze (najlepiej sprawdza się kashmiri chilli) lub w ostateczności czerwony barwnik spożywczy.
Sprzęt
młynek z rozdrabniaczem - korzystam z modelu MMK-06M firmy MPM
suszarka do warzyw i owoców (mój model to MSG-04)
patelnia
Przygotowanie
Jeżeli używamy świeżego imbiru, czosnku i chili to należy je najpierw pokroić (z wyjątkiem chili) i ususzyć. Czas suszenia podałam w poście "Skarby jesieni - suszenie warzyw"
Nasiona kminku, kolendry, kardamonu, kozieradki, czarnego pieprzu oraz połamaną na mniejsze kawałki laskę cynamonu i goździki podprażyć kolejno na suchej patelni. Każdą z przypraw prażymy przez około 40-60 sekund - do czasu aż zacznie wydzielać intensywny aromat.
Uprażone przyprawy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy pozostałe składniki i mielimy na proszek.
Po zmieleniu przechowujemy w ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiczku.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/11/tandoori-masala-mieszanka-przypraw.html