Wykonanie
Garam masala czyli "gorąca mieszanka" to jedna z najbardziej popularnych przypraw
indyjskich. Swoją mieszankę dostałam od koleżanki jednak powoli mi się kończy a w mojej okolicy nie mogłam jej znaleźć. Nie pozostało mi nic innego jak tylko zrobić ją samodzielnie.Najlepiej jeśli sami mielicie wszystkie
przyprawy ale niestety niektóre trudno dostać i trzeba ratować się już mielonymi...Mielony kumin dostępny jest w Tesco. Najwięcej problemów może stworzyć
kardamon bo chyba jego najtrudniej jest zdobyć. Więc szukajcie:)
Składniki:1 łyżeczka nasion kuminu1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka nasion
kolendry1 łyżeczka
czarnego pieprzu w ziarenkach1 łyżeczka nasion
kardamonu1 łyżeczka
goździków1 łyżeczka
chiliWykonanie:
Kardamon, kumin i
kolendrę upraż przez chwilę na suchej patelni (każde osobno). Przełóż do moździerza i dodaj pozostałe
przyprawy. Zamiast moździerza możesz zmielić je w młynku. Przechowuj mieszankę w zamkniętym słoiczku. Dodawaj do potraw
indyjskich zawsze pod koniec gotowania.