Wykonanie
"Wyprawy po
przyprawy" to przepiękna podróż w cudowny świat zapachów i smaków sześciu podstawowych przypraw z różnych stron świata. Książka została wydana w związku z emisją telewizyjnego programu pod tym samym tytułem.Emma Grazette i
Stevie Parle pasjonaci podróży, kuchni i przede wszystkim przypraw próbują zarazić swoją pasją czytelnika już od pierwszych stron książki, gdzie można dosłownie poczuć zapach
cynamonu pocierając palcem jedną z kartek.Zastanawiam się, czy widząc tę książkę na półce sięgnęłabym po nią... Ja pewnie tak, bo jestem kulinarnym bzikiem, ale moim zdaniem w natłoku innych pięknych okładek ta raczej wypada słabo. Przede wszystkim działa na nerwy jaskrawo-
pomarańczowe wielkie kółko na samym środku. W dodatku całe w plamki. Odruchowo człowiek ma ochotę go wyczyścić albo odkleić ale się nie da bo jest nadrukowane ;) Ale to tylko moje zdanie i ponieważ nie ocenia się książki po okładce - zdecydowanie warto zajrzeć dalej.
Pomijając to irytujące kółeczko, książka jest ładnie wydana. Ma grubą twardą oprawę. Papier choć zwykły, typowo książkowy lekko szarawy - to pasuje tu idealnie. Wyprawy bowiem są surowe, a ludzie prości. To właśnie od nich Emma i
Stevie uczą się na nowo poznawać i smakować
przyprawy. W książce znajdziemy nie tylko szczegółowe opisy przypraw, ale także wiele ciekawych nieskomplikowanych przepisów z ich wykorzystaniem. Nawet się nie spodziewałam, że w Meksyku można spotkać tyle odmian
chili. Nie wiedziałam, że
goździki mogą być silnym środkiem znieczulającym (wystarczy je chwilę possać by to poczuć ;) I jakoś do tej
pory nie myślałam o łączeniu
truskawek z
pieprzem...
Każdy z 6 rozdziałów to inna wyprawa w odległy zakątek Świata
Chili - Meksyk
Gałka muszkatołowa - Grenada
Goździki - Zanzibar
Kmin rzymski - Turcja
Cynamon - Indie
Pieprz czarny - KambodżaW każdym z nich znajdziemy szczegółowy opis danej
przyprawy, zbiór smakowitych przepisów z jej wykorzystaniem oraz co ważne - zastosowanie medyczne i lecznicze właściwości.
Książka naprawdę jest wyjątkowa, zachęca do gotowania, smakowania i odkrywania na nowo przypraw, które używa każdy z nas.Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent to polecam Wam baaardzo tę pozycję :)Wydawnictwo Pascalcena 54 , 90 zł