ßßß Cookit - przepis na Baharat

Baharat

nazwa

Wykonanie

Baharat
Ta ognista przyprawa nadaje się dobrze do kuskusu i bulguru,
a także do mięs, ryb, zup i sosów.
Gotowy baharat można kupić w sklepach z żywnością orientalną,
ale lepiej przygotować go samodzielnie. W tym celu należy wymieszać:
3/4 łyżeczki nasion kolendry - utłuc w moździerzu
3/4 łyżeczki nasion kardamonu - utłuc w moździerzu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/05/baharat.html