ßßß Cookit - przepis na Zrób to sam: indyjskie garam masala

Zrób to sam: indyjskie garam masala

nazwa

Wykonanie

Od czasu do czasu otrzymuję zapytania od czytelników mojego bloga, gdzie można zakupić przyprawy lub jak sobie poradzić z potrawą, gdy jakiejś przyprawy akurat zabrakło. Tymczasem najważniejsze mieszanki możemy przygotować sami domu. I o tym dzisiejszy post!
Garam masala ( na ok. 75 g masali)
10 - 12 osnówek gałki muszkatołowej (macis)
ok. 25 cm laski cynamonu
25 goździków
25 zielonych strąków kardamonu
10-12 czarnych strąków kardamonu
8-10 liści laurowych
8 łyżeczek kminu rzymskiego
4 łyżeczki całego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Małą patelnię ustaw na średnim ogniu, wrzuć macis (gałkę) i praż przez chwilę, aż poczujesz jej zapach. Odstaw do ostygnięcia. Następnie zrób to samo z pozostałymi przyprawami - praż każdą odrębnie i odstawiaj do ostygnięcia. Następnie zmiel wszystkie przyprawy razem na drobny proszek.
Ten sposób przygotowania zapewni twojej masali wyjątkowy aromat i moc :-).
Ja osobiście wstępnie rozdrabniam przyprawy w tradycyjnym kamiennym moździeżu (przywiezionym z Indii). Następnie do całkowitego rozdrobnienia używam takiego młynka elektrycznego Smart Cook, który jest bardzo poręczny i ułatwia zadanie. Tutaj recenzja młynka: http://indienatalerzu.blogspot.com/2014/01/mynek-elektryczny-smart-cook-recenzja.html
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2014/01/zrob-to-sam-indyjskie-garam-masala.html