Wykonanie
Od czasu do czasu otrzymuję zapytania od czytelników mojego bloga, gdzie można zakupić
przyprawy lub jak sobie poradzić z potrawą, gdy jakiejś
przyprawy akurat zabrakło. Tymczasem najważniejsze mieszanki możemy przygotować sami domu. I o tym dzisiejszy post!
Garam masala ( na ok. 75 g
masali)10 - 12 osnówek
gałki muszkatołowej (macis)ok. 25 cm laski
cynamonu25
goździków25 zielonych strąków
kardamonu10-12 czarnych strąków
kardamonu8-10
liści laurowych8 łyżeczek
kminu rzymskiego4 łyżeczki całego
czarnego pieprzuPrzygotowanie:Małą patelnię ustaw na średnim ogniu, wrzuć macis (gałkę) i praż przez chwilę, aż poczujesz jej zapach. Odstaw do ostygnięcia. Następnie zrób to samo z pozostałymi
przyprawami - praż każdą odrębnie i odstawiaj do ostygnięcia. Następnie zmiel wszystkie
przyprawy razem na drobny proszek.Ten sposób przygotowania zapewni twojej
masali wyjątkowy aromat i moc :-).Ja osobiście wstępnie rozdrabniam
przyprawy w tradycyjnym kamiennym moździeżu (przywiezionym z Indii). Następnie do całkowitego rozdrobnienia używam takiego młynka elektrycznego Smart Cook, który jest bardzo poręczny i ułatwia zadanie. Tutaj recenzja młynka: http://indienatalerzu.blogspot.com/2014/01/mynek-elektryczny-smart-cook-recenzja.html