Wykonanie
Garam oznacza ostre,
Masala oznacza
mieszankę przypraw.

Według Ayurvedic "tradycyjnej medycyny indyjskiej" - nie chcę się wgłębiać w medycynę indyjską ponieważ się na tym nie znam, chcę napisać o mieszance przypraw
garam masala, jest to tylko wstęp. A zatem według koncepcji medycznej Ayurvedic produkty żywnościowe mają różny efekt na nasze ciało ze względu na budowę naszego ciała, która się składa z
trzech części tri-dosha. Tkanek, metabolizm, energii. (Zachęcam do samodzielnego poczytania na ten temat).Ostry smak, które
daje nam mieszanka ostrych przypraw nie wpływa na nasz smak tak, jak np.
chili tylko rozgrzewa nasz organizm. Takie
przyprawy, jak
goździki,
cynamon,
kardamon i
gałka muszkatołowa tworzą zdrową i aromatyczną
przyprawę.Zachęcam Was do używania przypraw,
kurkuma działa przeciwzapalnie,
cynamon reguluje poziom
cukru we
krwi. Potrawy
curry, do których dodaje się te fantastyczne
przyprawy, rozgrzewają organizm, dodają energii, pomagają na dolegliwości żołądkowe oraz
bóle gardła, a co najważniejsze są bardzo smaczne.
Garam Masala1 łyżka ziaren
kardamonu1 łyżka kuminu1 łyżka zielonego
kardamonu1 łyżka
goździków1 łyżka
czarnego pieprzu2 kawałeczki
cynamony około 5 cm (albo 1 łyżka
cynamonu w proszku)2
liście laurowe1/2
gałki muszkatołowej4 czarne
kardamonyWymieszajcie to wszystko i gotowe. Możecie zmielić wszystko w młynku do
kawy.
Garam Masalę można kopić gotową w sklepach z
przyprawami itd, ale możecie zrobić ja sami.