Wykonanie
Baharat to doskonała saudyjska
mieszanka przypraw stosowana do drobiu,
jagnięciny i
wołowiny (zwłaszcza smażonych),
kuskusu, bulgaru,
ryżu oraz wielu zup i
sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات) oznacza w
języku arabskim
przyprawęBaharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego
czosnku,
kurkumy,
mięty lub
curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz w Turcji i Iranie.I jeszcze jedna ciekawostka - w sklepach w Arabii Saudyjskiej nie da się kupić baharatu - tę mieszankę każdy przyrządza sam.Składniki1 łyżka stołowa
chili w proszku1,5 łyżeczki zmielonego
kminku1,5 łyżeczki mielonego
cynamonu1,5 łyżeczki mielonej suszonej skórki z
limonki lub
cytryny (ewentualnie można zastąpić dużą szczyptą
imbiru lub całkowicie pominąć)1 łyżeczka mielonych
goździków1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczki mielonego
kardamonu1 łyżeczka świeżo startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
szafranuopcjonalnie 1/4 łyżeczki
kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego lub 1/2 łyżeczki
curry lub 1/2 łyżeczki suszonej
miętyPrzygotowanie:Jeśli używamy przypraw w całości (np.
pieprz,
goździki, nasiona
kolendry itd) to najwygodniej zmielić je w młynku do
kawy lub utłuc w moździerzu.Wszystko dokładnie wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w ciemnym miejscu.