ßßß Cookit - przepis na Baharat - smak Bliskiego Wschodu

Baharat - smak Bliskiego Wschodu

nazwa

Wykonanie

Baharat to doskonała saudyjska mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات) oznacza w języku arabskim przyprawę
Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz w Turcji i Iranie.
I jeszcze jedna ciekawostka - w sklepach w Arabii Saudyjskiej nie da się kupić baharatu - tę mieszankę każdy przyrządza sam.
Składniki
1 łyżka stołowa chili w proszku
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki mielonej suszonej skórki z limonki lub cytryny (ewentualnie można zastąpić dużą szczyptą imbiru lub całkowicie pominąć)
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki szafranu
opcjonalnie 1/4 łyżeczki kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 1/2 łyżeczki curry lub 1/2 łyżeczki suszonej mięty
Przygotowanie:
Jeśli używamy przypraw w całości (np. pieprz, goździki, nasiona kolendry itd) to najwygodniej zmielić je w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu.
Wszystko dokładnie wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w ciemnym miejscu.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/baharat-smak-bliskiego-wschodu.html