Wykonanie
W dzisiejszym
poście zaprezentuję jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich z
cieciorki (
ciecierzycy). Ta potrawa pojawia się na naszym
stole regularnie, gdyż jest smaczna i aromatyczna, a jej wykonanie nie jest zbyt wymagające.
Ciecierzyca ma stałe miejsce w mojej kuchni, gdyż jest bardzo zdrowa, zawiera dużo
białka, witamin i minerałów. Ma dużo witamin z grupy B, fosforu, żelaza i kwasu foliowego. Do poniższego przepisu używam
cieciorki z puszki, gdyż tak jest łatwiej i szybciej.Prezentowana potrawa jest jedną z ulubionych dań naszych przyjaciół, więc często robię ją "pod zamówienie", gdy spodziewamy się gości.
Niezbędne składniki w moich ulubionych proporcjach:puszka
cieciorki (400-500 g)1 średnia
cebulaczosnek (2-3 ząbki)łyżeczka startego świeżego
imbiru1
pomidor (można użyć przecieru - 2 łyżki)2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli1 łyżeczki
garam masala1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki red
chilli1/4 łyżeczki
kurkumy2-3
goździkiliść laurowykilka krole
soku z cytrynyświeża
kolendraPrzygotowanieDanie przyrządzam w garnku ciśnieniowym, ale w przypadku
cieciorki z puszki, można ja "udusić" w normalnym garnku również.Do garnka wlewam
oliwę, dodaję kumin. Kiedy kumin zaczyna skwierczeć dodaję przeciśnięty
czosnek, posiekaną
cebulę, starty
imbir i
kurkumę. Podsmażam przez 3-4 minuty do zeszklenia i zabrązowienia
cebulki.Dodaję odsączoną z zalewy
cieciorkę z puszki,
pomidory pokrojone w kostkę (w wersji ubogiej przecier), dodaję pozostałe
przyprawy,
liść laurowy i
sól. Zalewam 1,5 - 2 szkl
wody i zamykam garnek. Gotuję w garnku ciśnieniowym do 3-4 gwizdków.Kiedy ciśnienie zejdzie całkiem należy ostrożnie otworzyć garnek, dokładnie rozmieszać zawartość, dodać
sok z cytryny i świeżo posiekaną
kolendrę.Smacznego!