ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca (cieciorka) po indyjsku

Ciecierzyca (cieciorka) po indyjsku

nazwa

Wykonanie

W dzisiejszym poście zaprezentuję jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich z cieciorki (ciecierzycy). Ta potrawa pojawia się na naszym stole regularnie, gdyż jest smaczna i aromatyczna, a jej wykonanie nie jest zbyt wymagające.
Ciecierzyca ma stałe miejsce w mojej kuchni, gdyż jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka, witamin i minerałów. Ma dużo witamin z grupy B, fosforu, żelaza i kwasu foliowego. Do poniższego przepisu używam cieciorki z puszki, gdyż tak jest łatwiej i szybciej.
Prezentowana potrawa jest jedną z ulubionych dań naszych przyjaciół, więc często robię ją "pod zamówienie", gdy spodziewamy się gości.
Niezbędne składniki w moich ulubionych proporcjach:
puszka cieciorki (400-500 g)
1 średnia cebula
czosnek (2-3 ząbki)
łyżeczka startego świeżego imbiru
1 pomidor (można użyć przecieru - 2 łyżki)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki red chilli
1/4 łyżeczki kurkumy
2-3 goździki
liść laurowy
kilka krole soku z cytryny
świeża kolendra
Przygotowanie
Danie przyrządzam w garnku ciśnieniowym, ale w przypadku cieciorki z puszki, można ja "udusić" w normalnym garnku również.
Do garnka wlewam oliwę, dodaję kumin. Kiedy kumin zaczyna skwierczeć dodaję przeciśnięty czosnek, posiekaną cebulę, starty imbir i kurkumę. Podsmażam przez 3-4 minuty do zeszklenia i zabrązowienia cebulki.
Dodaję odsączoną z zalewy cieciorkę z puszki, pomidory pokrojone w kostkę (w wersji ubogiej przecier), dodaję pozostałe przyprawy, liść laurowy i sól. Zalewam 1,5 - 2 szkl wody i zamykam garnek. Gotuję w garnku ciśnieniowym do 3-4 gwizdków.
Kiedy ciśnienie zejdzie całkiem należy ostrożnie otworzyć garnek, dokładnie rozmieszać zawartość, dodać sok z cytryny i świeżo posiekaną kolendrę.
Smacznego!
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/03/ciecierzyca-cieciorka-po-indyjsku.html