ßßß Cookit - przepis na Punjabi rajma - curry z czerwonej fasoli

Punjabi rajma - curry z czerwonej fasoli

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam czerwona fasolę. Poniżej prezentuje przepis na pikantne curry z czerwonej fasoli po pendżabsku. Danie wegetariańskie bardzo smaczne i w miarę szybkie - dlatego zawsze staram się mieć w lodówce puszkę czerwonej fasoli. Uwaga ostre :-).
Niezbędne składniki:
puszka czerwonej fasoli ( ok. 400 g)
1 posiekana cebula
3 małe pokrojone w kostkę pomidory
3 posiekane ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka prażonego kuminu
2 listki laurowe
2 łyżeczki czerwonego ostrego chilli
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka garam masala
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy listki laurowe, a po chwili posiekaną cebulkę - smażymy ją na brązowo. Dodajemy przyprawy: kumin, chilli, kurkumę, kolendrę i mieszamy. Po 3 minutach dodajemy posiekane pomidory i sól- smażymy aż będą zupełnie miękkie. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę z puszki i 1 szklankę wody. Gotujemy ok. 15 minut. Jeśli będzie to konieczne mozna dodać jeszcze trochę wody, aby curry nie było zbyt gęste.
Dodajemy garam masalę i gotujemy jeszcze ok. 4 minut. Dekorujemy drobno posiekaną zieloną kolendrą. Podajemy np z ryżem bądź z roti.
Uwaga!
Jesli przesadzicie z chilli, warto skonsumowac z jogurtem naturalnym.
Smacznego :-)
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/04/punjabi-rajma-curry-z-czerwonej-fasoli.html