Uwielbiam czerwona fasolę. Poniżej prezentuje przepis na pikantne curry z czerwonej fasoli po pendżabsku. Danie wegetariańskie bardzo smaczne i w miarę szybkie - dlatego zawsze staram się mieć w lodówce puszkę czerwonej fasoli. Uwaga ostre :-).Niezbędne składniki:puszka czerwonej fasoli ( ok. 400 g)1 posiekana cebula3 małe pokrojone w kostkę pomidory3 posiekane ząbki czosnku3-4 łyżki oliwy1 łyżeczka soli1 łyżeczka prażonego kuminu2 listki laurowe2 łyżeczki czerwonego ostregochilli1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka kolendry mielonej1 łyżeczka garam masalaPrzygotowanie:W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy listki laurowe, a po chwili posiekaną cebulkę - smażymy ją na brązowo. Dodajemy przyprawy: kumin, chilli, kurkumę, kolendrę i mieszamy. Po 3 minutach dodajemy posiekane pomidory i sól- smażymy aż będą zupełnie miękkie. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę z puszki i 1 szklankę wody. Gotujemy ok. 15 minut. Jeśli będzie to konieczne mozna dodać jeszcze trochę wody, aby curry nie było zbyt gęste.Dodajemy garam masalę i gotujemy jeszcze ok. 4 minut. Dekorujemy drobno posiekaną zieloną kolendrą. Podajemy np z ryżem bądź z roti.Uwaga!Jesli przesadzicie z chilli, warto skonsumowac z jogurtem naturalnym.Smacznego :-)