Wykonanie
Share the post "Łatwe
curry z
mango i kurczakiem/Easy
mango and chicken
curry"Dziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne i aromatyczne
curry z
kurczakiem i
mango. Moja połówka stwierdziła, że jest to jedno z najlepszych
curry jakie zrobiłam do tej
pory. Pikantne, lekko słodkawe i bardzo sycące z dodatkiem
ryżu jaśminowego. Polecam!Scroll down for EnglishŁatwe
curry z
mango i
kurczakiem(6-8 porcji)Składniki na
kurczaka:6
piersi z kurczaka bez kości i skóry3 łyżki
przyprawy tandoori
masala (lub
garam masala)3 łyżki
soku z limonki1/2 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzu1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
oleju rzepakowegoSkładniki na
curry:4 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskę1 duża
czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę4 łyżki
oleju rzepakowego2 lub 3 duże i dojrzałe
mango, obrane i z usuniętą pestką, zmiksowane na puree2 szklanki
mleka kokosowego2 łyżki świeżo startego
imbiru2 łyżeczki
przyprawy garam masala1 łyżeczka pasty tandoori
masala1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki
kardamonu1 łyżka mielonego
chilli1 łyżeczka zmielonych nasion
kopru włoskiego1 łyżeczka zmielonych nasion
kolendry3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
curry1 szklanka
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1 duża
czerwona papryka, pokrojona w dużą kostkę1 duże
mango, obrane i bez pestki, pokrojone w kostkę3 łyżki
masłaugotowany
ryż do podaniaPrzygotowanie :Wymieszaj wszystkie składniki na
kurczaka, umieść je w torebce foliowej i włóż do lodówki na minimum pół godziny w celu zamarynowania
mięsa. Po tym czasie wyjmij piersi z marynaty i grilluj lub usmaż na patelni, po czym pokrój w dużą kostkę.W dużym rondlu lub w głębokiej patelni podsmaż na
oleju cebulę z
czosnkiem przez kilka minut do miękkości, następnie dodaj wszystkie składniki rozpoczynające się od puree z
mango, poprzez
przyprawy i na
papryce kończąc. Wymieszaj i gotuj całość na małym ogniu przez około 20 minut, po czym dodaj
kurczaka i gotuj przez kolejne 5 minut.Na koniec dodaj pokrojone w kostkę
mango i
masło, gotuj przez kolejne kilka minut. Dopraw jeżeli to konieczne do smaku i podawaj z ugotowanym
ryżem lub z ulubionym naan .Smacznego!

English version(6-8 servings)Ingredients for the chicken:6 boneless skinless chicken breasts3 tbsp tandoori
masala (or
garam masala)3 tbsp lime juice1/2 tsp black pepper1/2 tsp salt3 tbsp canola oilIngredients for the
curry:4 cloves minced garlic1 large finely chopped red onion4 tbsp canola oil2 or 3 large ripe mangoes, peeled, pitted and pureed2 cups coconut milk2 tbsp freshly grated ginger2 tsp
garam masala1 tsp tandoori
masala1 tsp turmeric1/2 tsp cinnamon1/2 tsp ground cumin1/4 tsp ground cloves1/2 tsp ground cardemom1 tbsp
chili powder1 tsp ground fennel seeds1 tsp ground coriander seeds3 tbsp lemon juice3 tbsp brown sugar1/2 tsp
chilli powder2 tbsp
curry powder1 cup water1 tsp salt1 tsp black pepper1 large red bell pepper, diced1 large
mango, diced3 tbsp buttercooked rice for servingPreparation:Place all ingredients for the chicken in a large bag and marinate in the fridge for about a half hour. Completely cook the chicken breasts on a gas or charcoal grill and set aside to rest for a few minutes before cutting the chicken into large cubes. Alternatively, you can cook the chicken under the broiler.In a large saucepan or dutch oven with oil red onion and garlic saute together for just a couple of minutes until softened and add all ingredients from
mango, through the sipce to red bell pepper, and simmer together over low heat for about 20 minutes. Add the diced chicken to the sauce and simmer for an additional 5 minutes.Lastly add diced
mango and butter, simmer for only a couple of minutes
more to warm through the
mango.
Serve over cooked rice or with your favorite naan.Enjoy!

Share the post "Łatwe
curry z
mango i kurczakiem/Easy
mango and chicken
curry"



