Wykonanie

Ze zwykłego
kurczaka można przygotować fajny obiad.Wystarczy trochę warzyw i pyszna
kasza bulgur o której
pisałam w poprzednim
poście.Z
MIĘTĄ I
SOKIEM Z CYTRYNY

Składniki:5-6
udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części)1-2 szklanki
kaszy bulgur2 szt.
marchewek1
cebulapół
selerakawałek zielonej części
pora10 szt.
pieczarekłyżka
kaparów1 bulwa fenkułu (
kopru włoskiego)spory kawałek świeżego korzenia
imbiru4 ząbki
czosnkułyżka
przyprawy garam masala (
kolendra,
goździki,
liść laurowy,
pieprz czarny,
kmin rzymski,
chili,
kardamon, liść
goździka,
anyż gwiazdkowy)łyżeczka ostrej czerwonej pasty
curryoliwa do smażeniasłodka
czerwona paprykasól i
pieprz do smaku1-2 łyżki chutney z
mango (opcjonalnie)
Udka z kurczaka posoliłam, posypałam
garam masalą,
papryką i
solą.Dodałam również pastę
curry i polałam
oliwą.Odstawiłam na około 15 minut aby
kurczak przeszedł
przyprawami.

Na rozgrzanym
oleju zeszkliłam drobno pokrojoną
cebulę.Lekko ją posoliłam.

Dodałam pokrojony w piórka fenkuł.Smażyłam go przez około 10 minut, aż nabierał złotego koloru.

Następnie dodałam starty korzeń
imbiru i starte ząbki
czosnku.

Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty.

Dodałam plasterki
marchewek.

Po chwili kawałki
selera i plasterki
pora.Podlałam warzywa
wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie.

Dołożyłam plasterki
pieczarek.

Dodałam
sól,
pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut.

Na koniec wsypałam
kapary.

Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam na złoty kolor
kurczaka.

Jeśli lubicie chutney z
mango możecie pod koniec pieczenia udek dodać łyżkę albo dwie.
Daje ono fajny słodko-ostry smak.

Pozostało już tylko dodać warzywa do
mięsa.

Przed podaniem przygotowałam
kaszę bulgur.

Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej1:2, przykryć i odstawić na 10 minut.Można wykorzystać tłuszcz ze smażenia
kurczaka i polać nim
kaszę.

Smacznego!