Wykonanie
Często pytacie mnie o to jak sobie radzić z zaparciami. Podczas rozmów z pacjentami okazuje się, że wielu z nich, zwłaszcza kobiet ma problemy z regularnym wypróżnianiem.Zatem w dzisiejszym
poście kilka słów na ten temat.
Co to są "zaparcia"?Za prawidłowe uważa się wypróżnianie 1 raz dziennie, codziennie lub, co się również zdarza, 2 lub nawet 3
razy dziennie. Jeżeli konsystencja, barwa i objętość stolca jest prawidłowa nie należy się niepokoić. Jeżeli występują dni przerwy w oddawaniu stolca i jest to powtarzająca się sytuacja lub też często nie wypróżniamy się przez kilka dni, mówimy wówczas o występowaniu zaparć.Warto też zwrócić uwagę na wspomnianą konsystencję, barwę, objętość i woń oddawanego
kału. Stolec, który jest rzadko oddawany będzie intensywniejszy w zapachu. Wszystko za sprawą procesów gnilnych i fermentacji zachodzącej w jelitach. Podobnie będzie po spożyciu dużej ilości
cukrów prostych i nadmiernej ilości
białka. Jednakże przy prawidłowiej, racjonalnej diecie, zakładając, że jesteśmy zdrowi, zapach nie powinien być intensywny, konsystencja powinna być zwarta i podobna do miękkiej plasteliny, a kolor brązowy. Oczywiście wszystko często jest uzależnione od naszej codziennej diety np. barwa będzie się zmieniać po spożyciu np. czerwonych
buraków.Rodzaje zaparć:Zaparcia przypadkowe – występują u większości ludzi. Są one związane z nietypową sytuacją, stresem, podróżą,
brakiem możliwości wypróżnienia się o zwyczajowej
porze. Wstrzymując potrzebę wypróżnienia, w konsekwencji może wystąpić jednorazowy jej brak, co możemy nazwać zaparciem. Również przyjęcie niektórych
leków może przyczynić się do zatrzymania oddania jednorazowo stolca.Zaparcia krótkotrwałe - tego tupu zaparcia występują okresowo, najczęściej raz na kilka miesięcy, a w międzyczasie wypróżnienia są prawidłowe. Są one spowodowane najczęściej zmianą codziennego żywienia, stresem lub przyjmowaniem
lekówZaparcia przewlekłe – mają charakter stały, pacjenci nie oddają
kału przez kilka dni, a nawet tygodni. Główne przyczyny to: zła dieta, stres, choroby: wrodzone rozszerzenie jelita grubego warunkowane
brakiem w nim zwojów nerwowych, wydłużenie jelita grubego z zaburzeniami w unerwieniu, choroby neurologiczne, przyczyny sytuacyjne (np. długotrwałe podróże, brak możliwości wypróżnienia, długotrwałe wylegiwanie się w łóżku), zwężenie światła jelita przez guz rozrastający się wewnątrz jelita lub uciskający jelito z zewnątrz lub zaburzenia czynnościowe (np.
zaparcie nawykowe lub
kurcz zwieraczy).
Jak sobie radzić z zaparciami i jak zapobiegać?Ważne jest, aby pić co najmniej 1,5 litra płynów w codziennej diecie (w szczególności
wody), która oczyści jelita, wspomaga również prawidłową funkcję błonnika zawartego w warzywach, owocach, zbożachRegularna aktywność fizyczna(co najmniej 30 minut dziennie), dzięki której przyśpieszymy pasaż jelitowyW codziennej diecie powinny się znaleźć:
jogurty,
kefiry,
maślanki, które dostarczą i odbudują
florę jelitowąprodukty zbożowe z pełnego przemiału, w których znajduje się duża zawartość błonnika
kasza (gryczana, jaglana)
ryż (dziki, brązowy,
kuskus)warzywa (surowe, surówki, ugotowane al dente)świeże
owocesoki warzywnezupy
oliwa z oliwekchude
mięsa (drobiowe)
suszone owoce (
śliwki,
morele,
rodzynki itp.)
orzechyprzyprawy (suszone,
koperek,
majeranek,
ziele angielskie,
gałka muszkatołowa itp.)Z diety powinno się wykluczyć lub ograniczyć:
słodyczeczekoladykakaoczarną
herbatęsoki owocowe i
napoje gazowanebiałe pieczywobiałe
makaronypszenne mąkiwyroby cukierniczepotrawy smażonepotrawy mączne
alkoholbiały ryżfasolę,
grochA co z błonnikiem?Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym. To roślinne wielocukry, które są odporne na działanie enzymów wytwarzanych przez człowieka, co znaczy, że jest on nieprzyswajalny, niestrawny. Działanie błonnika jest różnorodne, jednakże należy pamiętać, że do jego prawidłowego funkcjonowania niezbędne jest odpowiednie wypijanie płynów (
wody).Najważniejsze funkcje błonnika:Wypełnia jelita, pobudza ruchy perystaltyczne i przyspiesza pasaż treści przez przewód pokarmowy zapobiegając zaparciom (lignina, celuloza).Zwiększa zawartość
wody w stolcu. Uważa się, ze największą zdolność do adsorbowania
wody wykazują celulozy i hemicelulozy i tym frakcjom przypisuje się największy wpływ na formowanie masy
kałuJako substancja balastowa hamuje uczucie głodu pęczniejąc w żołądku (głównie pektyny i celuloza).Obniża poziom glukozy we
krwi (gumy, pektyny).Reguluje działalność
flory jelitowej (pektyny i hemicelulozy).Działa jako wymiennik jonowy (adsorbent) ograniczając wchłanianie toksycznych substancji, np. ołowiu, rtęci i
kadmu z pożywienia.Co za dużo to nie zdrowo, czyli jakie są negatywne skutki spożywania nadmiernej ilości błonnika?Niekiedy można spotkać się z opinią, iż włókno pokarmowe wpływa ujemnie na trawienie i wchłanianie niektórych witamin.Zbyt szybkie dostarczenie organizmowi zbyt dużej
dawki błonnika (zwłaszcza w postaci roślin strączkowych), może przyczynić się do wzdęć i
bólów brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych.U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.Niektóre dane wskazują, że błonnik może ograniczać wchłanianie i wykorzystanie niektórych substancji odżywczych, głównie składników mineralnych: magnezu, wapnia, miedzi, cynku. Zbyt duże
dawki błonnika mogą zmniejszać skuteczność działania innych
leków, dotyczy to m.in: doustnych środków antykoncepcyjnych jak i również
leków zmniejszających stężenie cholesterolu, dlatego warto zachować minimum 2 godzinny odstęp
między podażą
leku a spożyciem posiłkuŹródła błonnika pokarmowego:W produktach spożywczych błonnik pokarmowy występuje głównie w zewnętrznej warstwie ziaren zbożowych, nasionach strączkowych suchych oraz warzywach i owocach, m.in. w:otrębach pszennych, owsianych i żytnich, jak i również zarodkach pszennych,
chlebie razowym gruboziarnistym,nasionach roślin strączkowych suchych (
fasola,
groch),kaszach z grubego przemiału (
kasza jęczmienna, gryczana),warzywach (
kapusta,
brokuły,
zielony groszek,
kalarepa,
brukselka),owocach (
porzeczki,
agrest,
maliny,
jeżyny oraz
suszone morele i
śliwki).