Wykonanie
Wichura i deszcze za oknem nie zachęcają do niczego więcej niż otulenie się kocem i romans z
kubkiem gorącej
czekolady. O 14:30 zaszyłam się w domu z postanowieniem, że nie wytknę już dziś z niego nawet czubka nosa. Wracając
zaszłam jednak do sklepu kupując kilka brakujących produktów i zrobiłam sobie pyszny podwieczorek - zapraszam na orientalne muffinki. :)
SKŁADNIKI NA 12 MUFFINEK :1 szklanka
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniasól i
pieprz125 ml
jogurtu naturalnego1
jajko1/3 szklanki
oleju1
papryka czerwonafilet drobiowy pojedyńczymały
por1 duża
marchew1 duża
cebulaprzyprawa Garam Masala - użyłam firmy Smaki natury
przyprawa Harissa - użyłam firmy Smaki Natury
curry - użyłam dwóch odmian: indyjskie i purely selected firmy Smaki natury
Cebulę i
paprykę kroimy w kostkę,
por (użyłam tylko łodygi) w półkola,
marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tarce.
Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy do miękkości i pod koniec przyprawiamy
garam masalą (2-3 łyżeczki).
Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy harissą (2 łyżeczki) i wrzucamy do warzyw, całość razem smażymy dodając
curry (mi wyszło po ok 1,5 łyżeczki każdej odmiany), w razie konieczności solimy. Gdy warzywa i
mięso będą odpowiednio usmażone odstawiamy je do przestygnięcia.
Suche składniki (
mąka, szczypta
soli, szczypta
pieprzu i
proszek do pieczenia) łączymy ze sobą w jednej misce, mokre (
jogurt,
jajko i
olej) w drugiej, następnie mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką (nie musicie tego robić dokładnie). Następnie dodajemy przestygnięte warzywa z
kurczakiem i całość jeszcze raz lekko mieszamy. Papilotki napełniamy
ciastem i tak przygotowane muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, smacznego! :) Są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno.W tym przepisie wykorzystałam 4
przyprawy, które otrzymałam od firmy Smaki natury i jestem bardzo zadowolona.
Przyprawy spełniły moje oczekiwania, bardzo podoba mi się także możliwość wielokrotnego otwierania i zamykania paczki.
Przyprawy pięknie pachną i dają potrawie wyjątkowy smak. :) Poniższy opis przypraw pochodzi ze strony producenta.
Przyprawa Garam Masala - w hindi dosłownie "gorąca mieszanka" jest nieodzownym elementem wedyjskiej sztuki kulinarnej. Prażone
przyprawy są następnie drobno mielone (prażone osobno, mielone razem). Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania. Mieszanka polecana do pieczonych warzyw z patelni, ryb,
ryżu i
kurczaka w
sosie słodko - kwaśnym. Używana na całym obszarze Indii we wszystkich typach potraw – począwszy od przystawek poprzez zupy aż po sałatki
jogurtowe i dania główne – mieszanka ta jest absolutnie niezbędna w kuchni Mongolskiej i Północno Indyjskiej.Skład mieszanki:
kolendra,
chili, kumin,
koper włoski,
pieprz czarny i
kardamon.
Przyprawa Harissa - pochodzi z Afryki Północnej, popularna w kuchni afrykańskiej, głównie tunezyjskiej i w krajach arabskich.
Przyprawa ma piękny, ceglano-czerwony kolor, który nadaje potrawom piękną barwę. Charakteryzuje się
ostrym, przyjemnie palącym smakiem. Wystarczy jej odrobina, by potrawie nadać odpowiedni aromat i smak. Harissa to
przyprawa wyśmienita w smaku, a ponadto wysokiej jakości (zawiera wyłącznie naturalne składniki). Ostrość harissy zmniejsza się wraz z ilością
oliwy, którą się do niej dodaje.Skład mieszanki:
kolendra,
papryka,
kmin rzymski,
chili,
sól,
czosnek.
Curry Indyjskie - jest
mieszanką przypraw. Jest narodową
przyprawą w kuchni indyjskiej. W skład
curry może wchodzić od kilku do kilkudziesięciu zmielonych przypraw. Istnieje ogromna liczba jej wariantów. Jest to
przyprawa stosowana od dawna, w ciągu wieków ulepszana, a niektóre szczególnie wyrafinowane mieszanki trzymane są w ścisłej tajemnicy i pozostają rodzinną tajemnicą. Hinduskie gospodynie same przygotowują tę
ziołowo-korzenną mieszankę, biorąc do każdej potrawy inny zestaw składników. Jest to obecnie jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie.
Curry stosuje się najczęściej do potraw
mięsnych - najczęściej z drobiu,
wieprzowiny,
baraniny oraz warzyw,
ryżu i
sosów.
Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowania i koloryzacji
ryżu. Po ugotowaniu
ryżu w mieszance
curry przybiera on piękną, żółtą barwę. Jest
przyprawą bardzo wrażliwą na wilgoć i światło.
Curry należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach oraz ciemnym miejscu. Ma barwę czerwoną lub żółtą, w zależności od doboru składników.
Curry posiada również zastosowanie medyczne: poprawia pracę wątroby, ułatwia trawienie.Skład mieszanki:
kolendra,
skrobia ziemniaczana,
kurkuma,
gorczyca,
liście laurowe,
goździki,
czosnek mielony,
sól kamienna,
chilli, liście
curry, suszone
mango,
cebula mielona.
Curry Purely Selected - jest mieszanką
ziół, przypraw i
suszonych warzyw o charakterystycznym, pikantnym aromacie i smaku. Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie, która od tysięcy lat kształtuje smak potraw w Indiach, gdzie jest narodową
przyprawą.
Przyprawę curry stosuje się najczęściej do potraw
mięsnych, zwłaszcza z drobiu,
wieprzowiny i
baraniny. Wspaniale z
curry smakują warzywa,
ryż i sosy.
Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowania
ryżu, któremu nadaje piękny żółty kolor.
Curry ze względu na swój aromat i smak stosujemy w niedużych ilościach.Skład
przyprawy:
kurkuma,
kozieradka,
czerwony pieprz,
kolendra,
imbir,
kmin rzymski, proszek
ryżowy,
musztarda,
koper i
sól.