Wykonanie
Ryba - nie wiemy jak może się przejeść! To bardzo wdzięczny temat - można popłynąć z wyobraźnią i (raczej) zepsuć się nie da potrawy w której
wodna panna jest fundamentem. Niezależnie od której strony podejdziemy do produktu (jeśli o obróbkę termiczną chodzi, czy o dodatki) powinno wyjść nam coś cudownego w smaku i kojącego dla zdrowia. W zasadzie, wiele jej nie trzeba. Chociażby taki
pstrąg czy
łosoś - odrobina
masła,
przyprawy i kawałeczek folii aluminiowej i mamy po chwili pyszne jedzenie. Czasem jednak za pomocą
ryby można zwalczyć kuchenną nudę, przełamać obiadową rutynę i wyczarować coś, czego podniebienia nie znają. Bo niby dlaczego mamy rezygnować z wyobraźni? Dlaczego
rybka na talerzu nie może być kuleczką powleczoną smakowymi łuskami ? - Odchodząc już od tematu
ryby - dlaczego w tak wielu domach na niedzielę robi się tradycyjny rosół?
Czemu schabowy zawsze jest taki pospolity? Czemuż to
ziemniaków nie doprawia się czymś innym? Przecież tą samą potrawę można ugryźć z innej strony! Dać jej nowe życie, a tym samym sięgnąć po odrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie na ząb wrzucić
pstrąga w asyście
oliwek. Szybko, smacznie, zdrowo, bezglutenowo, dietetycznie, a INACZEJ! :)


SKŁADNIKI:-
pstrąg łososiowy, filety,-
oliwki czarne, pół słoiczka,-
cebula. 2 czerwone-
jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze,-
szpinak świeży w liściach, garść.- granulat tapiokowy, 2 łyżki,-
pieprz czarny,-
pieprz Cayenne,-
czarnuszka (2-3 łyżeczki),- domowa
przyprawa typu
vegeta,Ubranko:* Czarne:-
sezam czarny,- " Euforia" Ziarenkowo - bezglutenowa mieszanka ziaren,- " Piekło Niebo" Ziarnkowo - bg mieszanka ziaren,- "
Ziołowo mi" Ziarenkowo - bg mieszanka ziaren,-
serek ze
szczypiorkiem*
Pomarańczowe:-
płatki kukurydziane,-
kurkuma,-
pomidory igiełki,-
serek z
rzodkiewką,

WYKONANIE:Umytą, osuszoną, pozbawioną skóry i ości
rybę przepuszczamy przez maszynkę razem z
cebulą i
oliwkami. Dodajemy
jajka, granulat i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Forujemy małe kulki i gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oleju/oliwy.Gdy kuleczki ostygną smarujemy je
serkiem.Prażymy mieszanki do "ubrania" kuleczek - proporcje wg uznania.Kuleczki obtaczamy w mieszankach i gotowe! :)

ZIARENKOWO I WSPANIAŁE MIESZANKI ZIAREN:- "EUFORIA":Prażone ziarna:
słonecznik,
dynia, konopie siewne.Rewelacyjne połączenie chrupiących, zdrowych, strzelających w ustach ziarenek. Na szczególne uznanie zasługują maleńkie kuleczki o wielkiej mocy - konopie! :)Kupisz je tutaj: KLIK .- "PIEKŁO-NIEBO":Prażony
słonecznik,
sezam,
siemię lniane,
chili,
pietruszka,
czosnekCudo!!! Odrobina pikanterii zmysłowo otulająca
kubki smakowe.
Chili gra pierwsze skrzypce mimo swojej nielicznej obecności. Cóż - czasem wystarczy szczypta by podkręcić to co trzeba.Kupisz je tutaj: KLIK .- "
ZIOŁOWO MI":Prażony
słonecznik,
sezam,
siemię lniane,
rozmaryn,
pietruszka,
mięta,
bazylia,
oregano,
tymianek, cząber,
szałwia,
majeranek.Genialne, bardzo aromatyczne połączenia
ziół, które zmieniają potrawę w coś niezwykłego.Kupisz je tutaj: KLIK .

Kuleczki wychodzą bardzo smaczne.
Rybka jest delikatna,
oliwki pozostawiają leciutki posmak a panierka dodaje charakteru. Przygotowanie potrawy/przekąski (jak zwał tak zwał i jak ją "wykorzystywał" tak wykorzystywał) zajmuje naprawdę niewiele czasu. Nie wysilamy się zbytnio (ani fizycznie, ani umysłowo, ani czasowo) i nie mamy sterty garów (o jak dobrze!!!).Tworzymy więc nową odmianę
pstrąga. Odmianę dość pożywną, ale nie zapychającą.- Wystarczy takie gotowe, przystrojone kulki nabić na wykałaczki i mamy "poręczną przekąskę".Jeśli o "ubranko" chodzi - można popłynąć w temacie. W końcu "
Rybka... lubi pływać". :)

- Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
