ßßß Cookit - przepis na Curry ze złocistymi jajkami wg. Naomi Duguid

Curry ze złocistymi jajkami wg. Naomi Duguid

nazwa

Wykonanie

Czy słyszeliście kiedyś o Naomi Duguid ? Jej historia nadaje się na lekki scenariusz filmowy. Naomi pochodzi z Kanady, skończyła prawo i wyjechała w podróż dookoła świata. W Tybecie poznała Jeffreya Alforda, który okazał się miłośnikiem kuchni. Niewiele myśląc wyszła za niego, rzuciła pracę prawnika i razem z mężem zaczęła pisać poczytne książki kulinarne. Związek co prawda nie dawno się rozpadł ale pasja pozostała. W jej najnowszej książce Burma. Rivers of Flavor znajdziecie przepis na świetne pomidorowe Golden Egg Curry czyli Curry ze złocistymi jajkami. Przygotowanie go jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy ugotować ryż i mamy szybki, smaczny obiad. Jajka zawierają sporo białka, więc na pewno takie danie nasyci was na jakiś czas.
W kuchni azjatyckiej często używa się składników, których nie kupicie w pobliskim zieleniaku. Dlatego, żeby czerpać przyjemność z gotowania a nie zawracać sobie głowy niuansami podpowiadamy jak zastąpić różne produkty. Oczywiście smak nie pozostanie bez zmian ale ostatecznie w gotowaniu chodzi przecież o to, żeby smacznie zjeść. Jeżeli jednak będziecie mieli chwilę polecam zaopatrzyć się w niezbędne składniki i odkrywać uroki kuchni dalekowschodniej.
Zmieniłam nieco proporcje w przepisie.
************************************************
Golden Egg Curry
Have you ever heard of Naomi Duguid ? Her story is suitable for a kind of screenplay. Naomi comes from Canada,she graduated law and then went on a journey around the world. In Tibet,she met Jeffrey Alford, who was a lover of the kitchen. Without thinking,she married him,quit her job as a lawyer and together with her husband began writing prominent culinary books . Although they broke up not long time ago the passion remains. In her latest book,Burma . Rivers of Flavor you can find a recipe for a great tomato Golden Egg Curry . Preparation is very simple and takes little time . Just cook the rice and you'll have a quick,tasty dinner . Eggs contain a lot of protein,so it's definitely a course that can satisfy you for a while.
The Asian cuisine often contains ingredients that you cannot buy in the nearby grocery store . Therefore,in order to enjoy the pleasure of cooking and do not bother about the nuances we give you an overview of how to replace different products . Of course,the taste does not remain the same but ultimately cooking is all about good taste . However, if you have a moment I recommend you getting the necessary components to explore the Far Eastern cuisine .
I've slightly changed proportions.
czas przygotowania: 30 minut na czerwono zaznaczono składniki, których używałam
Czego potrzebujesz na ok. 3-4 porcje
2 duże pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach
2 szalotki lub 1 większa duża cebula, poszatkowane
3 duże jajka, ugotowane na twardo i obrane
ok. 2 łyżki oleju sezamowego lub 2 łyżki oleju i 1 łyżeczka ziaren sezamu
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/8 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki sosu rybnego lub ostrygowego lub sojowego
2 ząbki czosnku
2/3 papryczki cayenne, poszatkowne (ja ich niestety nie miałam)
olej do smażenia cebuli
Co teraz?
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż na złoto cebulę i czosnek.
2. Po tym czasie dodaje płatki chilli, pozwól im chwilę się posmażyć - ale nie spal!
3. Dodaj pomidory i gotuj na dużym ogniu ok. 10-15 minut.
4. W tym czasie rozgrzej na drugiej patelni olej sezamowy lub olej z ziarnami sezamu, dodaj kurkumy. Wszystko dokładnie wymieszaj i wrzuć jajka. Smaż je z każdej strony na złoto.
5. Do gotowego sosu pomidorowego dodaj sos rybny i sól.
6. Przekrój gotowe jajka na połówki i dodaj do sosu pomidorowego.
7. Wymieszaj delikatnie i gotuj jeszcze 3 minut.
8. Podawaj z ryżem i dowolnymi ziołami - u mnie pietruszka.
preparation time: 30 minutes
Ingredients which I used are marked in red
What do you need for about 3-4 servings
2 large diced tomatoes or 1 can of tomatoes in pieces
2 shallots or 1 large onion,chopped
3 large eggs,hard boiled and peeled
about 2 tablespoons of sesame oil or 2 tablespoons of oil and 1 teaspoon sesame seeds
1/4 tsp chilli flakes
1/8 tsp turmeric
2 tsp fish sauce or oyster or soy
2 cloves of garlic
2/3 cayenne peppers,chopped(unfortunately I did not have them)
oil for frying onions
What now?
1 F ry the onion and garlic in hot oil until gold .
2 After this time,add chili flakes,let them fry for a while - but do not burn !
3 Add tomatoes and cook over high heat for about 10-15 minutes.
4 At this time,on the other pan heat the sesame oil or oil with sesame seeds,add turmeric . Mix everything thoroughly and throw eggs. Fry them on each side until gold .
5 Add fish sauce to the ready tomato sauce add. Salt to taste.
6 Cut boiled eggs in halves and add to the tomato sauce.
7 Stir well and cook for a further 3 minutes.
8 Serve with rice and any herbs - I added parsley .
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/04/curry-ze-zocistymi-jajkami-wg-naomi.html