Wykonanie

Czy słyszeliście kiedyś o Naomi Duguid ? Jej historia nadaje się na lekki scenariusz filmowy. Naomi pochodzi z Kanady, skończyła prawo i wyjechała w podróż dookoła świata. W Tybecie poznała Jeffreya Alforda, który okazał się miłośnikiem kuchni. Niewiele myśląc wyszła za niego, rzuciła pracę prawnika i razem z mężem zaczęła pisać poczytne książki kulinarne. Związek co prawda nie dawno się rozpadł ale pasja pozostała. W jej najnowszej książce Burma. Rivers of Flavor znajdziecie przepis na świetne
pomidorowe Golden Egg
Curry czyli
Curry ze złocistymi
jajkami. Przygotowanie go jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy ugotować
ryż i mamy szybki, smaczny obiad.
Jajka zawierają sporo
białka, więc na pewno takie danie nasyci was na jakiś czas.W kuchni azjatyckiej często używa się składników, których nie kupicie w pobliskim zieleniaku. Dlatego, żeby czerpać przyjemność z gotowania a nie zawracać sobie głowy niuansami podpowiadamy jak zastąpić różne produkty. Oczywiście smak nie pozostanie bez zmian ale ostatecznie w gotowaniu chodzi przecież o to, żeby smacznie zjeść. Jeżeli jednak będziecie
mieli chwilę polecam zaopatrzyć się w niezbędne składniki i odkrywać uroki kuchni dalekowschodniej.Zmieniłam nieco proporcje w przepisie.************************************************Golden Egg
CurryHave you ever heard of Naomi Duguid ? Her story is suitable for a kind of screenplay. Naomi comes from Canada,she graduated law and then went on a journey around the world. In Tibet,she met Jeffrey Alford, who was a lover of the kitchen. Without thinking,she married him,quit her job as a lawyer and together with her husband began writing prominent culinary books . Although they broke up not long
time ago the passion remains. In her latest book,Burma . Rivers of Flavor you can find a recipe for a great tomato Golden Egg
Curry . Preparation is
very simple and takes little
time . Just cook the rice and you'll have a quick,tasty dinner . Eggs contain a lot of protein,so it's definitely a course that can satisfy you for a while.The Asian cuisine often contains ingredients that you cannot buy in the nearby grocery store . Therefore,in order to enjoy the pleasure of cooking and do not bother about the nuances we give you an overview of how to replace different products . Of course,the taste does not remain the same but ultimately cooking is all about good taste . However, if you have a moment I recommend you getting the necessary components to explore the Far Eastern cuisine .I've slightly changed proportions.

czas przygotowania: 30 minut na czerwono zaznaczono składniki, których używałamCzego potrzebujesz na ok. 3-4 porcje2 duże
pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka
pomidorów w kawałkach2
szalotki lub 1 większa duża
cebula, poszatkowane3 duże
jajka, ugotowane na twardo i obraneok. 2 łyżki
oleju sezamowego lub 2 łyżki
oleju i 1 łyżeczka ziaren
sezamu1/4 łyżeczki
płatków chilli1/8 łyżeczki
kurkumy2 łyżeczki
sosu rybnego lub
ostrygowego lub
sojowego2 ząbki
czosnku2/3 papryczki
cayenne, poszatkowne (ja ich niestety nie miałam)
olej do smażenia
cebuliCo teraz?1. Na rozgrzanym
oleju podsmaż na złoto
cebulę i
czosnek.2. Po tym czasie dodaje
płatki chilli, pozwól im chwilę się posmażyć - ale nie spal!3. Dodaj
pomidory i gotuj na dużym ogniu ok. 10-15 minut.4. W tym czasie rozgrzej na drugiej patelni
olej sezamowy lub
olej z ziarnami
sezamu, dodaj
kurkumy. Wszystko dokładnie wymieszaj i wrzuć
jajka. Smaż je z każdej strony na złoto.5. Do gotowego
sosu pomidorowego dodaj
sos rybny i
sól.6. Przekrój gotowe
jajka na połówki i dodaj do
sosu pomidorowego.7. Wymieszaj delikatnie i gotuj jeszcze 3 minut.8. Podawaj z
ryżem i dowolnymi
ziołami - u mnie
pietruszka.

preparation
time: 30 minutesIngredients which I used are marked in redWhat do you need for about 3-4 servings2 large diced tomatoes or 1 can of tomatoes in pieces2 shallots or 1 large onion,chopped3 large eggs,hard boiled and peeledabout 2 tablespoons of
sesame oil or 2 tablespoons of oil and 1 teaspoon
sesame seeds1/4 tsp
chilli flakes1/8 tsp turmeric2 tsp fish sauce or oyster or soy2 cloves of garlic2/3
cayenne peppers,chopped(unfortunately I did not have them)oil for frying onionsWhat now?1 F ry the onion and garlic in hot oil until gold .2 After this
time,add
chili flakes,let them fry for a while - but do not burn !3 Add tomatoes and cook over high heat for about 10-15 minutes.4 At this
time,on the other pan heat the
sesame oil or oil with
sesame seeds,add turmeric . Mix everything thoroughly and throw eggs. Fry them on each
side until gold .5 Add fish sauce to the ready tomato sauce add. Salt to taste.6 Cut boiled eggs in halves and add to the tomato sauce.7 Stir well and cook for a further 3 minutes.8
Serve with rice and any herbs - I added parsley .