Wykonanie
W Wielki Piątek chcę Wam zaproponować potrawę zarówno postną, jak i jednocześnie wielkanocną, bo z
jajek :) Próbowaliście kiedyś
jajek smażonych w głębokim tłuszczu? Ja też nie- do dziś.Potrawka pyszna, sos po prostu rewelacja, serdecznie zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto!


Składniki :8
jajekolej do głębokiego smażenia2 dojrzałe
pomidory25 g.
masła klarowanego1
cebula1 ząbek
czosnku400 ml
mleka kokosowego1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki
currysól do smakuPrzygotowanie:
Jajka gotuję przez 6 minut, po czym schładzam i obieram ze skorupek. W rondlu o grubym dnie rozgrzewam
olej na do temperatury 170 stopni C ( kawałek
chleba do niego wrzucony powinien zbrązowieć w ciągu 20 sekund). Wkładam
jajka i smażę je partiami, aż staną się chrupiące i złote. Osączam je na papierowym ręczniku.Delikatnie nacinam
pomidory i wkładam je na 20 sekund do wrzątku, po czym obieram je ze skórki. Siekam, usuwając gniazda nasienne.
Masło rozpuszczam na głębokiej patelni, dodaję posiekano drobno
cebulę i
czosnek, podsmażam je na złoty kolor. Dodaję
pomidory i smażę aż będą zupełnie miękkie, stopniowo dolewam
mleko kokosowe. Dodaję
kurkumę,
pieprz,
curry i
solę do smaku. Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję sos jeszcze przez 2-3 minuty, aż zacznie gęstnieć. Wkładam
jajka, podgrzewam kilka minut.Przepis pochodzi z książki : Szczypta smaku...Indie, wyd. Wega Delbana Polska



