ßßß Cookit - przepis na - serek Arla Apetina India

- serek Arla Apetina India

nazwa

Wykonanie

Gdy za oknem chłód, nasze kubki smakowe domagają się nowych doznań. Tak więc wracając nocą do domu kombinowałyśmy, czym uraczyć nasze podniebienia po całym dniu stresu i kłopotów. I tak zrodził się pomysł na "Indios Bananos" :) czyli tradycyjne u nas już chlebki bananowe w odsłonie indyjskiej z udziałem Arla Apetina - Serek Kremowy India czyli papaja, nasiona czarnuszki, czerwone curry i chili w połączeniu z dojrzałymi bananami. Wytrawność z nutką słodyczy upieczona w słoiku to coś więcej niż podróż do Indii. My ten kraj zaprosiłyśmy do domu i trzeba przyznać, że czuł się u nas jak u siebie, a jego towarzystwo bardzo nam przypasowało.
SKŁADNIKI:
- banany, 3
- jajka, 4
- cukier, 3 łyżki
- mąka owsiana, 100g
- mąka razowa bezglutenowa, 50g
- masło 1/4 kostki + łyżka do wysmarowania słoików
- przyprawy: pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoików,
- ziarna: słonecznika, siemię lniane, sezam, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoików
Dodatkowo:
- 5 słoiczków w kształcie walca.
WYKONANIE:
ucieramy żółtka z cukrem, w osobnym pojemniku blendujemy banany z serkiem Arla Apetina India, łączymy z masą żółtkową, dodajemy masło, dokładnie miksujemy, dodajemy mąki i dokładnie wszystko mieszamy, białka ubijamy na sztywno, łączymy z masą i przekładamy do wysmarowanych masłem i obsypanych słoików.
Pieczemy jak zwykle 160 stopni, góra dół z termoobiegiem przez 30 minut
Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
SŁOIK:
Nie są to "specjalne słoiki do pieczenia" - ich specjalność polega jedynie na tym, że mają kształt walca, dzięki czemu chlebek może z łatwością "wyjść" ze słoiczka. Nic im w piekarniku nie grozi. Jeszcze (odpukać) nigdy nie zdarzyło się usłyszeć wielkiego "buuum" z piekarnika.
Piecze się bardzo wygodnie w takich słoiczkach i dzięki nim powstają nam równiutkie chlebki, które po pokrojeniu tworzą maleńkie, okrągłe kromeczki. Takie pieczenie ma jeszcze jedną zaletę - można chlebki "pasteryzować" i będą czekać w słoikach na "wielkie otwarcie", kiedy przyjdzie nam ochota, a po odkręceniu będzie równie smaczny. Jest to też świetny sposób na prezent... od serca.
DLACZEGO ARLA O SMAKU INDII?
Chlebek bananowy zwykle pachnie wanilią, bananem i słodkością. Dodając Arla Apetina India odkrywamy nietuzinkowe połączenie smaków. Słodki banan i chili z curry, przełamane papają i czarnuszką. Zakochacie się :) W domu pachnie nieziemsko. W zasadzie nie potrafimy określić, czy pachnie słodkim czy wytrawnym wypiekiem i tak też smakuje. Idealne rozwiązanie, gdy nie wiecie, czy macie ochotę na coś słodkiego, czy może bardziej coś wytrawnego za Wami chodzi. Macie więc, dwa w jednym.
Chlebek wyszedł magiczny! Te smaki, zdecydowanie określić można bajkowymi! Delikatne, kremowe, wilgotne ciasto, które pokroić możemy na maleńkie kanapeczki rozpływa się w ustach i uwalnia po kolei nowe smaki. Zdecydowanie indyjski chlebek dodaje pozwala rozkoszować się melodią smakowych doznań. Kolejne nuty tworzą utwór doskonały. Smak, zapach... Ideał.
Przepis bierze udział w akcji na dania z serkami kremowymi :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/11/indios-bananos-kremowy-chlebek-ze-soika.html