Wykonanie
Gdy za oknem chłód, nasze
kubki smakowe domagają się nowych doznań. Tak więc wracając nocą do domu kombinowałyśmy, czym uraczyć nasze podniebienia po całym dniu stresu i kłopotów. I tak zrodził się pomysł na "Indios Bananos" :) czyli tradycyjne u nas już
chlebki bananowe w odsłonie indyjskiej z udziałem Arla Apetina -
Serek Kremowy India czyli
papaja, nasiona
czarnuszki, czerwone
curry i
chili w połączeniu z dojrzałymi
bananami. Wytrawność z nutką
słodyczy upieczona w słoiku to coś więcej niż podróż do Indii. My ten
kraj zaprosiłyśmy do domu i trzeba przyznać, że czuł się u nas jak u siebie, a jego towarzystwo bardzo nam przypasowało.
SKŁADNIKI:-
banany, 3-
jajka, 4-
cukier, 3 łyżki-
mąka owsiana, 100g-
mąka razowa bezglutenowa, 50g-
masło 1/4 kostki + łyżka do wysmarowania słoików-
przyprawy:
pomidory,
czarnuszka,
czosnek niedźwiedzi, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoików,- ziarna:
słonecznika,
siemię lniane,
sezam, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoikówDodatkowo:- 5 słoiczków w kształcie walca.
WYKONANIE:ucieramy
żółtka z
cukrem, w osobnym pojemniku blendujemy
banany z
serkiem Arla Apetina India, łączymy z masą
żółtkową, dodajemy
masło, dokładnie miksujemy, dodajemy
mąki i dokładnie wszystko mieszamy,
białka ubijamy na sztywno, łączymy z masą i przekładamy do wysmarowanych
masłem i obsypanych słoików.Pieczemy jak zwykle 160 stopni, góra dół z termoobiegiem przez 30 minutNie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
SŁOIK:Nie są to "specjalne słoiki do pieczenia" - ich specjalność polega jedynie na tym, że mają kształt walca, dzięki
czemu chlebek może z łatwością "wyjść" ze słoiczka. Nic im w piekarniku nie grozi. Jeszcze (odpukać) nigdy nie zdarzyło się usłyszeć wielkiego "buuum" z piekarnika.Piecze się bardzo wygodnie w takich słoiczkach i dzięki nim powstają nam równiutkie
chlebki, które po pokrojeniu tworzą maleńkie, okrągłe kromeczki. Takie pieczenie ma jeszcze jedną zaletę - można
chlebki "pasteryzować" i będą czekać w słoikach na "wielkie otwarcie", kiedy przyjdzie nam ochota, a po odkręceniu będzie równie smaczny. Jest to też świetny sposób na prezent... od
serca.
DLACZEGO ARLA O SMAKU INDII?Chlebek
bananowy zwykle pachnie
wanilią,
bananem i słodkością. Dodając Arla Apetina India odkrywamy nietuzinkowe połączenie smaków. Słodki
banan i
chili z
curry, przełamane
papają i
czarnuszką. Zakochacie się :) W domu pachnie nieziemsko. W zasadzie nie potrafimy określić, czy pachnie słodkim czy wytrawnym wypiekiem i tak też smakuje. Idealne rozwiązanie, gdy nie wiecie, czy macie ochotę na coś słodkiego, czy może bardziej coś wytrawnego za
Wami chodzi. Macie więc, dwa w jednym.
Chlebek wyszedł magiczny! Te smaki, zdecydowanie określić można bajkowymi! Delikatne, kremowe, wilgotne ciasto, które pokroić możemy na maleńkie kanapeczki rozpływa się w ustach i uwalnia po kolei nowe smaki. Zdecydowanie indyjski chlebek dodaje pozwala rozkoszować się melodią
smakowych doznań. Kolejne nuty tworzą utwór doskonały. Smak, zapach... Ideał.
Przepis bierze udział w akcji na dania z
serkami kremowymi :)