ßßß
Sernik Bananowy z WiśniamiSkładniki:2 szklanki pokruszonych wafli (użyłam cieniutkich jak do ciasteczek, sprawdzą się też "rożki" do lodów)85 g rozpuszczonego masłaszklanka puree z bananów (3 duże, dobrze dojrzałe banany)100 g cukru950 g kremowego sera (philadelphia); w temperaturze pokojowej4 jajka1 łyżka ekstraktu waniliowego30 g mąki pszennejfrużelina wiśniowa (domowa lub z puszki)Wafelki włóż do torebeczki foliowej i pokrusz. Przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.
Dno blaszki (średnica 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp wafelki i ugnieć tak, żeby powstał równy spód do ciasta.
Banany ugnieć widelcem, aby powstało puree.
W misce zmiksuj ser z cukrem.
Dodaj jajka, zmiksuj do połączenia.
Wlej ekstrakt waniliowy, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj.
Na koniec dodaj puree z bananów i wymieszaj dokładnie szpatułką.
Gotową masę serową przełóż na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj wierch ciasta i ułóż na nim wiśnie z frużeliny w niewielkich odstępach.
Wykałaczką możesz przejechać przez środek każdej z wiśni, żeby utworzyć zakręcony wzorek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 165 - 175°C przez około 100 minut (czas dostosuj do własnego piekarnika). Wystudź w blaszce, a następnie schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny.
SMACZNEGO!


źródło: ze zmianami Banana Split Cheesecake