ßßß
Często mam problemy z pieczeniem sernika – ten z rodzinnego przepisu prawie zawsze mi opada. W tym roku postanowiłam pokombinować z przepisami. Właściwe skompilowałam trzy – ten rodzinny, sernik straciatella i ostatnio pieczony w kąpieli wodnej czekoladowy . Wyszedł prawie idealnie – kąpiel wodna spowodowała pewne mankamenty ze spodem , który kiepsko odchodził od formy, ale podważony łopatką do ciasta dawał się wyjąć bez większych problemów, Myślę, że jeśli się najpierw spód upiecze,np. tak, jak we wspomnianym powyżej rodzinnym i dopiero resztę zacznie piec w kąpieli wodnej, to będzie idealny.Spód4 łyżki miękkiego masła3 łyżki drobnego cukru2 łyżki kakao3/4 szklanki mąki pszennejMasa serowakg sera mielonego na sernik1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru-pudrułyżka cukru z wanilią4 jajkaSkładniki na spód zmiksowałam na mokrą kruszonkę i rozprowadziłam, nie ugniatając na dnie wysmarowanej formy ( 26x 36 cm).Miękkie masło zmiksowałam z cukrem pudrem dodając waniliowy. Miksując na małych obrotach dodawałam po łyżce twarogu, mieszając dokładnie masę przed dodaniem następnej porcji. W połowie tej czynności zaczęłam wbijać do masy jajka na zmianę z serem, za każdym razem dokładnie wszystko mieszając.Wylałam masę na spód i włożyłam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 C, stawiając poniżej dużą blachę wypełnioną dopiero co zagotowaną wodą. Piekłam sernik około godziny, przekładając go w międzyczasie i uzupełniając wyparowaną wodę. Jak się cały ściął a boki lekko zrumieniły , wyciągnęłam go.Pierwszej porcji spróbowaliśmy ledwo tylko wystygł – bardzo dobry, wilgotny, pachnący wanilią. Najlepszy był następnego dnia. Rodzince ta nowa odmiana sernika bardzo zasmakowała, no i nareszcie nie opadł – tylko odrobinę przy brzegach. Polecam, zwłaszcza z podpieczonym spodem, jak we wskazówkach powyżej przepisu.Smacznego !I jeszcze chciałabym się pochwalić : Za utworzenie Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych i propagowanie lokalnych dań gazeta Poznań Nasze Miasto zgłosiła mnie do plebiscytu Patriotycznie zakręceni . Można na mnie głosować , nawet kilka razy dziennie . Z góry dziękuję, odwdzięczę się pysznymi przepisami na bloguGłosowanie jest tutaj- klik, klik .