Wykonanie
Składniki (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):Ciasto8 łyżek
masła5 łyżek drobnego
cukru3 łyżki
kakao200 g
mąki pszennejWszystkie składniki zmiksować do uzyskania grudkowatej konsystencji. Wyłożyć do okrągłej formy (ok. 23 cm średnicy). Nie uklepywać..
Ser1 kg
twarogu sernikowego200 g drobnego
cukru3
jajka200 g
śmietany 18%1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3 łyżki
mąki ziemniaczanejpół szklanki drażetek z polewy HelioWszystkie składniki zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie dodać pokrojone drażetki, całość delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać do formy na ciasto z
kakao.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na spód piekarnika włożyć formę napełnioną gorącą
wodą. Do piekarnika wstawić formę z sernikiem i piec ok. 15 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec ok. 30 minut (do momentu aż będzie ścięty - sprawdzić wykałaczką na środku sernika, jeśli nie będzie ścięty, należy piec troszkę dłużej). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić w środku sernik.Po godzinie wyjąć, wystudzić, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia polać polewą.
Marka HELIO przygotowała dla Klientów unikalną na rynku nowość – ekspresowe polewy do ciast i deserów w formie okrągłych pastylek. Polewa w takiej postaci jest nie tylko łatwa i szybka w użyciu, ale również umożliwia dodatkowe formy dekoracji. Czekoladowymi pastylkami możemy posypać gotowy deser, przyozdobić nimi wierzch lub boki ciasta, albo przy ich pomocy ułożyć okolicznościowy napis. Produkty HELIO doskonale sprawdzą się zatem jako zwieńczenie urodzinowego
tortu, dodatek do kruchych
ciasteczek, a także wyśmienicie ozdobią pucharek z
lodami lub
galaretką i
bitą śmietaną.Świetnym pomysłem na szybki deser jest także przygotowanie z pastylek polewy HELIO
czekoladowego founde z
suszonymi owocami z bogatej oferty
marki HELIO. Dzięki wykorzystaniu produktów HELIO, każda porcja słodkości zyska wyjątkowy i odświętny wygląd.Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne
pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych
tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli
wodnej.