Wykonanie
Najlepsza masa serowa, na jakiej piekę ostatnio swoje serniki -
twaróg, kremowe
mascarpone i słodkie
mleko skondensowane. Mleczko nada każdemu sernikowi delikatnego, aksamitnego wykończenia. Sernik upiekłam na spodzie brownies. Sernik marmurkowy jest mocno
czekoladowy, można powiedzieć, że lekko wytrawny. Jeśli nie przepadacie za
gorzką czekoladą, użyjcie
mlecznej. Sernik można upiec z wzorem marmurkowym, jak u mnie, można przerobić go w 'łaciatego', wykładając małą łyżeczką masę
czekoladową podczas nalewania białej masy serowej. Mało wyszukany, ale świetnie się prezentujacy, polecam:-).Składniki na spód brownie:50 g
masła40 g
gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałkipół szklanki drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko, w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii50 g
mąki pszennejDo niewielkiego garnuszka włożyć
masło, dodać
czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos
czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajko (w całości) ubić z
cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną
czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą
mąkę i zmiksować.Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika.Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę
serową.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone3
jajka1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
mąki ziemniaczanej120 g
czekolady gorzkiej lub
mlecznej, roztopionej w kąpieli
wodnejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza
czekoladą), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną
czekoladą na gładką masę.Na upieczony spód brownie przelać białą masę
serową. Łyżką wykładać na górę masę
czekoladową, w odstępach (kleksach); masa jest gęsta, ale nie tonie w
masie serowej. Płaską szpatułkę włożyć w masę
serową i wymieszać kilka
razy, nie za mocno, by w
masie powstał efekt marmurka.Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą
wodną*. Po tym czasie sernik wysunąć z piekarnika, posmarować polewą
śmietankową. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Schłodzony sernik oprószyć
kakao.Polewa śmietankowa:pół szklanki kwaśnej
śmietany 18%1 łyżka
cukru pudruSkładniki dobrze wymieszać.* sernik pieczemy w kąpieli
wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą
wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli
wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrzSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .