ßßß Cookit - przepis na Sernik w czekoladzie

Sernik w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Absolutnie jedno z najsmaczniejszych ciast jakie robiłam. Połączenie ciasta czekoladowego z serem to jedno z tych idealnych połączeń. Do masy serowej dodałam skórkę z pomarańczy aby nadać ciastu nieco świąteczny charakter i był to strzał w dychę. W ostatnim czasie robiłam go już dwa razy. Wszystkim bardzo smakował i chyba nie trzeba dodawać, że znikł ekspresowo :) Przepis z bloga Śladami słodkiej babeczki .
Składniki na masę czekoladową :
1 szklanka mleka
125 g masła
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki cukru
50 g połamanej gorzkiej czekolady ( użyłam ciemnej )
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej ( można zastąpić proszkiem do pieczenia )
3 jaja
Białka oddzielamy od żółtek.
Do rondelka przekładamy masło, cukier, mleko, czekoladę i kakao. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i żółtka. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy.
Składniki na masę serową :
750 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam 500 g kremowego quark-u i 250 g mascarpone )
4 jaja
2/3 szklanki cukru
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g miękkiego masła
Białka oddzielamy od żółtek.
Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę.
Następnie wszystkie wcześniej oddzielone białka miksujemy razem na sztywną pianę. Dzielimy na pół i jedną połowę dodajemy do masy czekoladowej a drugą do masy serowej. Białka należy delikatnie, za pomocą łyżki lub łopatki wmieszać w każdą z mas.
Formę o wymiarach ok 25x30 cm ( u mnie 25x25 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę ciasta czekoladowego. Na nim za pomocą łyżki nakładamy kleksy masy serowej. Następnie przykrywamy je ciastem czekoladowym a na nie ponownie wykładamy kolejną partię kleksów masy serowej. I tak postępujemy do wyczerpania składników.
Ciasto pieczemy w temp. 175°C prze 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/01/Sernik-w-czekoladzie.html