Wykonanie
Absolutnie jedno z najsmaczniejszych ciast jakie robiłam. Połączenie ciasta
czekoladowego z
serem to jedno z tych idealnych połączeń. Do masy serowej dodałam skórkę z
pomarańczy aby nadać ciastu nieco świąteczny charakter i był to strzał w dychę. W ostatnim czasie robiłam go już dwa
razy. Wszystkim bardzo smakował i chyba nie trzeba dodawać, że znikł ekspresowo :) Przepis z bloga Śladami słodkiej babeczki .
Składniki na masę
czekoladową :1 szklanka
mleka125 g
masła2 czubate łyżki gorzkiego
kakao3/4 szklanki
cukru50 g połamanej
gorzkiej czekolady ( użyłam ciemnej )2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej ( można zastąpić
proszkiem do pieczenia )3
jajaBiałka oddzielamy od
żółtek.Do rondelka przekładamy
masło,
cukier,
mleko,
czekoladę i
kakao. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.Do przestudzonej masy dodajemy przesianą
mąkę z
sodą i
żółtka. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy.Składniki na masę
serową :750 g
twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam 500 g kremowego quark-u i 250 g
mascarpone )4
jaja2/3 szklanki
cukru1 łyżka
maki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii50 g miękkiego
masłaBiałka oddzielamy od
żółtek.Wszystkie składniki oprócz
białek miksujemy na gładką masę.Następnie wszystkie wcześniej oddzielone
białka miksujemy razem na sztywną pianę. Dzielimy na pół i jedną połowę dodajemy do masy czekoladowej a drugą do masy serowej.
Białka należy delikatnie, za pomocą łyżki lub
łopatki wmieszać w każdą z mas.Formę o wymiarach ok 25x30 cm ( u mnie 25x25 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę ciasta
czekoladowego. Na nim za pomocą łyżki nakładamy kleksy masy serowej. Następnie przykrywamy je
ciastem czekoladowym a na nie ponownie wykładamy kolejną partię kleksów masy serowej. I tak postępujemy do wyczerpania składników.Ciasto pieczemy w temp. 175°C prze 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.Smacznego :)