Wykonanie
Przyznam się bez bicia, że to mój
absolutny debiut sernikowy. Zarówno w pieczeniu, jak i jedzeniu. Nie wiadomo dlaczego, po 25 latach szczerej nienawiści do serników i wszystkiego, co seropodobne (mówię tu o
twarogu), zupełnie niespodziewanie przyszedł mi na myśl SERNIK. Pyszny, pachnący, wyśmietnity. To bardzo
dziwne zjawisko, bo ZAWSZE unikałam go jak ognia. W dzieciństwie byłam uczulona na
mleko i do dziś nie
tknę go w czystej postaci. Już sam zapach
mleka,
śmietany,
twarogu przyprawia mnie o mdłości. Aż tu nagle, pewnego dnia powiedziałam mojemu Mężowi, że zjadłabym sernik. O mało nie spadł z krzesła. Chcąc wykorzystać chwilę (zanim się rozmyślę, bo w przeciwieństwie do mnie uwielbia serniki), zabrał mnie do sklepu po
twaróg. By zbytnio się nie zniechęcić, wybrałam przepis bardzo ostrożny - połączenie senika z murzynkiem. Wyobraźcie sobie, że sernik smakował doskonale, a ja wciąż mam ochotę na więcej! Zatem moi
Drodzy, w najbliższym czasie możecie spodziewać się serników.Składniki - ciasto
czekoladowe:- 2 szklanki
mąki pszennej, przesianej,- 2 łyżki
kakao,- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej,- 3
jajka (z czego wykorzystujemy same
żółtka,
białka zostawiamy na później),- 1 szklanka
mleka,- 125 g
masła,- 3/4 szklanki
cukru,- 50 g
gorzkiej czekolady.Składniki - ciasto
serowe:- 750 g
twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie,- 4
jajka (lub 3 duże,
białka i
żółtka osobno; podobnie jak wyżej - wykorzystujemy tylko
żółtka),- szczypta
soli,- 50 g
masła,- 2/3 szklanki
cukru,- 1 łyżeczka
cukru z
wanilią,- 1 łyżka
mąki pszennej,- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej.Rozpoczynamy od ciasta
czekoladowego: w garnku umieszczamy
mleko,
masło,
cukier, połamaną
czekoladę i
kakao. Podgrzewamy do połączenia składników (cały czas mieszamy). Kuchenkę wyłączamy, masę studzimy. Gdy będzie chłodna (NIE GORĄCA!), dodajemy
żółtka oraz przesianą
mąkę i
sodę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę zostawiamy.W misie miksera umieszczamy
twaróg,
żółtka,
cukier,
cukier z
wanilią, obie
mąki, miękkie
masło. Miksujemy do połączenia.
Białka (z ciasta
czekoladowego i
serowego razem) ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Dzielimy na pół i mieszamy z ciastami - bardzo delikatnie.Formę 22x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy 1/2 masy czekoladowej, na niej tworzymy łyżką kleksy z masy serowej, przykrywamy
czekoladową itd., aż do wykończenia obu mas. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1 godzinę (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik z pewnością lekko opadnie, a na wierzchu utworzą się fale. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!