Wykonanie
Sernik, który mogłabym jeść przez okrągły rok. Taka spolszczona wersja sernikobrownies - polski sernik na tradycyjnym polskim murzynku. Jednak przeciwnie niż w sernikobrownies, ciasto
czekoladowe jest wyrośnięte i puszyste; oparłam je na przepisie na nasze ulubione ciasto
czekoladowe. Ciasto nie zawiera dużo spulchniaczy, a mimo to wyrasta pięknie i trochę nierówno, tworząc 'fale', a łatki w przekroju nadają mu figlarnego charakteru. Polecam :-).Składniki na ciasto
czekoladowe:1 szklanka
mleka125 g
masła2 czubate łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru50 g połamanej
gorzkiej czekolady2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej3
jajka (
białka i
żółtka osobno)Do garnuszka wlać
mleko, dodać
masło,
kakao,
cukier, połamaną
czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.
Mąkę i
sodę oczyszczoną przesiać. Razem z
żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie4
jajka (
żółtka i
białka osobno)2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii50 g
masła, roztopionegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg,
żółtka,
cukier,
mąki, ekstrakt,
masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę razem z
białkami pozostałymi z murzynka. Ubite
białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta
czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę
serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywać masą
czekoladową,
potem serową, itd. do wyczerpania obu ciast.Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.Ciasto równie dobrze smakuje ciepłe, jak i zimne.Smacznego :-).