ßßß Cookit - przepis na EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE

EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE

nazwa

Wykonanie

Moja Córeczka Nadia miała wczoraj imieniny. Z tej okazji przygotowałam dla Niej obłędnie czekoladowy tort, który ozdobiłam kuleczkami Lila Stars Rispee. Zamiast nich można użyć draży Maltesers, które są bardzo podobne w smaku. Przy robieniu tortu skorzystałam z przepisu Nigelli Lawson na ciasto czekoladowe, które piecze się w formie keksówce i podaje jako czekoladowy chlebek. Ja jednak zmieniłam proporcje i upiekłam je w tortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone i 3 tabliczek czekolady. Ale mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli macie akurat ochotę na totalnie czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki kawałeczek nasyci każdego:) Polecam!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
320 g maki pszennej
350 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
80 g kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
300 g miękkiego masła
3 jajka
150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
200 ml wrzącej wody
300 g czekolady (200 g mlecznej + 100 g gorzkiej)
SKŁADNIKI NA SOS DO NASĄCZENIA CIASTA:
200 ml wody
200 g cukru
2 łyżeczki kakao
5 łyżek cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM:
500 g mascarpone
2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
2,25 szklanki mleka 3,2%
DODATKOWO:
3 opakowania Milka Lila Stars Rispee (każde po 170 g)
4 łyżeczki kakao
WYKONANIE:
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C .
Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzącej wody i czekolady. Zmiksuj całość porządnie na gładką masę.
Następnie dodaj - wlewając powoli - gorącą wodę, zmiksuj.
Czekoladę pokrój na kawałeczki i dosyp do ciasta. Wymieszaj całość łyżką albo szpatułką.
Przełóż masę do tortownicy i piecz około 70 minut (do tzw. suchego patyczka, choć do końca on suchy nie będzie ze względu na roztapiające się w cieście kawałki czekolady).
SOS DO NASĄCZENIA CIASTA:
10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj sos.
Przełóż wszystkie składniki do małego garnuszka i na średnim ogniu ugotuj z nich syrop. Powinien on lekko zgęstnieć. Od razu po upieczeniu ciasta polej je gorącym sosem.
KREM:
1,75 szklanki mleka zagotuj w garnku, a w pozostałej części rozmieszaj dwa budyniowe proszki.
Gdy mleko zacznie powoli kipieć wlej do niego rozmieszany proszek i ugotuj na gęsto jak zwykły budyń.
Ostudź gotowy budyń lekko przykrywając górę folią spożywczą, tak, aby nie utworzył się kożuch.
Do ostudzonego budyniu dodawaj po trochu mascarpone i cukier puder i miksuj na gładką masę.
1/3 kremu odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki tortu.
ZŁOŻENIE TORTU:
Ponieważ ciasto bardzo rośnie i pęka podczas pieczenia, zetnij równo jego wierzch. Nie będzie nam potrzebny (możesz go sobie podjadać w wolnej chwili:)).
Pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty i ułóż na paterze lub ozdobnym talerzu.
Posmaruj jasnym kremem budyniowym dolny blat, przykryj drugim blatem.
Wierzch i boki tortu posmaruj grubo ciemnym kremem budyniowym, tak aby można było dobrze umocować na nim kulki (ja zrobiłam to zdecydowanie za cienko).
Udekoruj kuleczkami tort, wciskając je dobrze w krem (ale nie za mocno).
Schłodź całość przed podaniem około 2-3 godziny.
Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/08/ekstremalnie-czekoladowy-tort-z-kulkami.html