ßßß
Moja Córeczka Nadia miała wczoraj imieniny. Z tej okazji przygotowałam dla Niej obłędnie czekoladowy tort, który ozdobiłam kuleczkami Lila Stars Rispee. Zamiast nich można użyć draży Maltesers, które są bardzo podobne w smaku. Przy robieniu tortu skorzystałam z przepisu Nigelli Lawson na ciasto czekoladowe, które piecze się w formie keksówce i podaje jako czekoladowy chlebek. Ja jednak zmieniłam proporcje i upiekłam je w tortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone i 3 tabliczek czekolady. Ale mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli macie akurat ochotę na totalnie czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki kawałeczek nasyci każdego:) Polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:320 g maki pszennej350 g cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią80 g kakao1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej300 g miękkiego masła3 jajka150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%200 ml wrzącej wody300 g czekolady (200 g mlecznej + 100 g gorzkiej)SKŁADNIKI NA SOS DO NASĄCZENIA CIASTA:200 ml wody200 g cukru2 łyżeczki kakao5 łyżek cukru pudruSKŁADNIKI NA KREM:500 g mascarpone2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem2,25 szklanki mleka 3,2%DODATKOWO:3 opakowania Milka Lila Stars Rispee (każde po 170 g)4 łyżeczki kakaoWYKONANIE:CIASTO:Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C .Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzącej wody i czekolady. Zmiksuj całość porządnie na gładką masę.Następnie dodaj - wlewając powoli - gorącą wodę, zmiksuj.Czekoladę pokrój na kawałeczki i dosyp do ciasta. Wymieszaj całość łyżką albo szpatułką.Przełóż masę do tortownicy i piecz około 70 minut (do tzw. suchego patyczka, choć do końca on suchy nie będzie ze względu na roztapiające się w cieście kawałki czekolady).SOS DO NASĄCZENIA CIASTA:10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj sos.Przełóż wszystkie składniki do małego garnuszka i na średnim ogniu ugotuj z nich syrop. Powinien on lekko zgęstnieć. Od razu po upieczeniu ciasta polej je gorącym sosem.KREM:1,75 szklanki mleka zagotuj w garnku, a w pozostałej części rozmieszaj dwa budyniowe proszki.Gdy mleko zacznie powoli kipieć wlej do niego rozmieszany proszek i ugotuj na gęsto jak zwykły budyń.Ostudź gotowy budyń lekko przykrywając górę folią spożywczą, tak, aby nie utworzył się kożuch.Do ostudzonego budyniu dodawaj po trochu mascarpone i cukier puder i miksuj na gładką masę.1/3 kremu odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki tortu.ZŁOŻENIE TORTU:Ponieważ ciasto bardzo rośnie i pęka podczas pieczenia, zetnij równo jego wierzch. Nie będzie nam potrzebny (możesz go sobie podjadać w wolnej chwili:)).Pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty i ułóż na paterze lub ozdobnym talerzu.Posmaruj jasnym kremem budyniowym dolny blat, przykryj drugim blatem.Wierzch i boki tortu posmaruj grubo ciemnym kremem budyniowym, tak aby można było dobrze umocować na nim kulki (ja zrobiłam to zdecydowanie za cienko).Udekoruj kuleczkami tort, wciskając je dobrze w krem (ale nie za mocno).Schłodź całość przed podaniem około 2-3 godziny.Gotowe! Smacznego!

