Wykonanie
Moja Córeczka Nadia miała wczoraj imieniny. Z tej okazji przygotowałam dla Niej obłędnie
czekoladowy tort, który ozdobiłam kuleczkami Lila Stars Rispee. Zamiast nich można użyć draży Maltesers, które są bardzo podobne w smaku. Przy robieniu
tortu skorzystałam z przepisu Nigelli Lawson na ciasto
czekoladowe, które piecze się w formie keksówce i podaje jako
czekoladowy chlebek. Ja jednak zmieniłam proporcje i upiekłam je w tortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo
czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i
mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził
słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g
mascarpone i 3 tabliczek
czekolady. Ale mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli macie akurat ochotę na totalnie
czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki kawałeczek nasyci każdego:) Polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:320 g
maki pszennej350 g
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią80 g
kakao1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej300 g miękkiego
masła3
jajka150 ml gęstej kwaśnej
śmietany 18%200 ml wrzącej
wody300 g
czekolady (200 g
mlecznej + 100 g gorzkiej)SKŁADNIKI NA SOS DO NASĄCZENIA CIASTA:200 ml
wody200 g
cukru2 łyżeczki
kakao5 łyżek
cukru pudruSKŁADNIKI NA KREM:500 g
mascarpone2 opakowania budyniu
śmietankowego z
cukrem2,25 szklanki
mleka 3,2%DODATKOWO:3 opakowania Milka Lila Stars Rispee (każde po 170 g)4 łyżeczki
kakaoWYKONANIE:CIASTO:Wszystkie składniki na ciasto muszą
mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C .Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wysmaruj
masłem i wysyp
bułką tartą.Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzącej
wody i
czekolady. Zmiksuj całość porządnie na gładką masę.Następnie dodaj - wlewając powoli - gorącą
wodę, zmiksuj.
Czekoladę pokrój na kawałeczki i dosyp do ciasta. Wymieszaj całość łyżką albo szpatułką.Przełóż masę do tortownicy i piecz około 70 minut (do tzw. suchego patyczka, choć do końca on suchy nie będzie ze względu na roztapiające się w cieście kawałki
czekolady).SOS DO NASĄCZENIA CIASTA:10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj sos.Przełóż wszystkie składniki do małego garnuszka i na średnim ogniu ugotuj z nich
syrop. Powinien on lekko zgęstnieć. Od razu po upieczeniu ciasta polej je gorącym sosem.KREM:1,75 szklanki
mleka zagotuj w garnku, a w pozostałej części rozmieszaj dwa budyniowe proszki.Gdy
mleko zacznie powoli kipieć wlej do niego rozmieszany proszek i ugotuj na gęsto jak zwykły
budyń.Ostudź gotowy
budyń lekko przykrywając górę folią spożywczą, tak, aby nie utworzył się kożuch.Do ostudzonego budyniu dodawaj po trochu
mascarpone i
cukier puder i miksuj na gładką masę.1/3 kremu odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki
kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki
tortu.ZŁOŻENIE
TORTU:Ponieważ ciasto bardzo rośnie i pęka podczas pieczenia, zetnij równo jego wierzch. Nie będzie nam potrzebny (możesz go sobie podjadać w wolnej chwili:)).Pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty i ułóż na paterze lub ozdobnym talerzu.Posmaruj jasnym kremem budyniowym dolny blat, przykryj drugim blatem.Wierzch i boki
tortu posmaruj grubo ciemnym kremem budyniowym, tak aby można było dobrze umocować na nim kulki (ja zrobiłam to zdecydowanie za cienko).Udekoruj kuleczkami tort, wciskając je dobrze w krem (ale nie za mocno).Schłodź całość przed podaniem około 2-3 godziny.Gotowe! Smacznego!