Wykonanie
Wasze dzieci je pokochają! A i mi dość smakowały :-). Niby zwykłe babeczki, jednak przez dodatek proszku budyniowego polubicie je w zupełnie nowej wersji :-). A może wykorzystacie budynie, które zalegają gdzieś na dnie szuflady z kończącym się terminem przydatności do spożycia? Zostawcie je dzieciom do dekoracji, niech mają pełne ręce roboty!Składniki na około 12 babeczek:100 g budyniu w proszku (bez
cukru) np.
waniliowego,
śmietankowego200 g
masła2 duże
jajka4 łyżki
mleka140 g drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)100 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Proszek budyniowy przesiać z
mąką,
sodą i proszkiem. Odłożyć.
Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać
cukier, ucierając. Wbijać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać
mleko oraz wsypać przesiane suche składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia.Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Lukier:140 g
cukru pudru3 łyżki
wodyposypka cukrowa
Cukier puder wymieszać z
wodą by uzyskać gęsty
lukier. Wierzch wystudzonych babeczek polać lukrem, natychmiast udekorować posypką.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - magazyn GoodFood.