ßßß Cookit - przepis na Ciasto budyniowe z rabarbarem

Ciasto budyniowe z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Zniknęło dosłownie w kilka minut. Polecam, także z innymi owocami. :)
Z uwag technicznych:
* rabarbar (czy inne owoce) warto pokroić w spore kawałki, moje były zbyt drobne i nie zatopiły się w cieście,
** mimo, że odmierzyłam ilość proszku budyniowego i mleka bardzo dokładnie, budyń wyszedł mi trochę za rzadki, być może zależy to od producenta (miałam Gellwe), następnym razem zwiększę ilość proszku (myślę, że do 3 łyżek).
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
200 g miękkiego masła
110 g (pół szklanki) drobnego cukru do wypieków
2 jajka
185 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
350 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
kilka łyżek cukru demerara - do posypania
ew. cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
składniki na budyń
2 płaskie łyżki (o pojemności 15 ml) proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
2 - 3 łyżki cukru
250 ml mleka (szklanka)
łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier (czyli przygotowujemy jak zwykły budyń); rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.
Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas (ciasto na tym etapie lubi się warzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek; choć bardzo ważne jest, by jajka dodawać stopniowo). Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.
Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.
Piec około 75 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzić, można podawać jeszcze ciepłe np. z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!
***
Tym samym sezon rabarbarowy 2011 uważam za otwarty. :)
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/05/Ciasto-budyniowe-z-rabarbarem.html