Wykonanie
Uwielbiam
rabarbar. Każdego sezonu piekę mnóstwo ciast,
ciasteczek, babek czy crumble z
rabarbarem w roli głównej. W tym roku na pierwszy ogień poszło znakomite ciasto do którego wykonania używa się budyniu.Dzięki niemu ciasto jest wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość (jeśli
doczeka :) ). Dodatkowo posypanie ciasta
brązowym cukrem tworzy na wierzchu wspaniałą chrupiącą skorupkę. To naprawdę bardzo, bardzo dobry deser.I niech Was nie zmyli ilość składników - ciasto robi się naprawdę momentalnie.Z całego
serca polecam Wam tę recepturę. Zapewniam Was, że się nie rozczarujecie a Wasi bliscy będą zachwyceni!Potrzebujesz:Składniki na
budyń:2 płaskie łyżki budyniu
waniliowego lub
śmietankowego,2-3 łyżki
cukru,250 ml
mleka (1 szklanka),1 łyżka
masła,2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)Składniki na ciasto:200 g miękkiego
masła,1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków,2
jajka,185 g
mąki pszennej,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,
budyń waniliowy lub
śmietankowy (pozostały z użycia do masy budyniowej),350 g pokrojonego na kawałki
rabarbaru,kilka łyżek
brązowego cukru - do posypania,
cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniuWykonanie:Przygotuj
budyń. Ze szklanki
mleka (250 ml) odlej około 70 ml. Większą część
mleka zagotuj, z pozostałymi 70 ml rozrób proszek budyniowy i
cukier (jak w zwykłym budyniu). Rozpuszczony proszek wlej do wrzącego
mleka, zmniejsz gaz, zagotuj, mieszaj by nie zrobiły się grudki. Zdejmij z palnika, od razu dodaj
masło i ekstrakt (jeśli używasz) i wymieszaj. Gotowy
budyń przykryj folią (nie
zrobi się kożuch) i pozostaw do wystudzenia.Nastaw piekarnik na 170 stopni C.Przygotuj ciasto. Miękkie
masło zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj
cukier i nadal ucieraj. Dodawaj
jajka jedno po drugim, miksując cały czas (nie martw się jeśli Twoje ciasto się zważy, nie ma to znaczenia. Ważne jest jednak aby dodawać
jajka pojedynczo). Przesiej
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia i proszek budyniowy do masy
maślanej i zmiksuj całość tylko do połączenia się składników.Formę tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż połowę ciasta i wyrównaj. Na pierwszą warstwę ciasta wyłóż równo masę budyniową. Na niego wyłóż delikatnie drugą połowę ciasta, wyrównaj. Ciasto powinno całkowicie pokryć
budyń. Na wierzch wyłóż
rabarbar i posyp całość kilkoma łyżkami
brązowego cukru.Piecz w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe. W razie potrzeby podpiecz jeszcze około 15 minut.Po przestudzeniu możesz je posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!*przepis z moimi zmianami ze strony www.mojewypieki.com