Wykonanie
Karpatka kremem budyniowym, jeżeli chcecie uzyskać bardziej krem, a nie
budyń to polcam wlać mniej
mleka i będzie krem, jak tutaj - Ciasto
biszkoptowe z kremem budyniowym i
śmietaną .
Składniki:- 125g
masła,- 1 szklanka
wody,- 1 szklanka
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 4-5
jajek (w zależności od wielkości),- 2 budynie
waniliowe,- 4 łyżki
cukru,- 700 ml
mleka (polecam użyć 500ml będzie wtedy bardziej kremowy Patrz TUTAJ),-
cukier puder do posypania,
Zagotować
wodę z
margaryną, dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i chwilę gotować, rozcierając dokładnie masę. Odstawić do ostygnięcia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno
jaja i miksować około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową mase podzielić na 2 części.Tortownicę o średnicy 22 cm (lub blachę o wymiarach 32x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej wysmarować tłuszczem i posypać
kaszą manną, wtedy ciasto lekko odchodzi od blachy). Jendą część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temp. 200 st.C przez 25 -30 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Budyń ugotować z 500ml
mleka (ja użyłam 700ml - dlatego masa jest bardziej budyniowa) i 4 łyżkami
cukru, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem.Przygotowany krem wylać na środek upiecoznego ciasta, nałozyć drugie ciasto. Ostudzić. Oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego,
Kasia ; )