ßßß
Szwedzkie, proste i szybkie ciasto biszkoptowe. Z pysznym, delikatnym sosem waniliowym. Jeśli użyjecie prawdziwej wanilii (a tylko taką tutaj polecam) ciasto będzie miało bardzo wyraźny, waniliowy smak i aromat. Sos waniliowy nadaje ciastu wilgotności, bez niego byłoby zdecydowanie zbyt suche. Polecane z lodami, owocami lub bitą śmietaną lub... bez dodatków, po prostu do kawy :-). Za przepis dziękuję Małgosi.Składniki na ciasto:3 jajka180 g drobnego cukru do wypieków130 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100 ml wrzącej wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka powinny nawet potroić swoją objętość. Mąkę z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką. Dodać wrzącą wodę, delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masę przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, wystudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.Sos waniliowy:125 g masła4 łyżki cukru z wanilią100 ml mlekaWszystkie składniki na sos zagotować w garnuszku. Gotować około 10 minut (lub minimalnie dłużej) do lekkiego zgęstnienia sosu. Sos schłodzić w lodówce, by zgęstniał bardziej.Dolną część ciasta położyć na paterze, wylać na nią sos. Przykryć drugą częścią. Oprószyć pudrem.Ciasto można podawać z bitą śmietaną, owocami lub lodami.* W oryginale ciasto poleca się kroić jeszcze ciepłe i przekładać ciepłym sosem.Smacznego :-).