Wykonanie
Popełniona przeze mnie po raz pierwszy na życzenie mojej mamy.Kiedyś to właśnie ona nam ją robiła...Jak to wszystko się zmienia.Ciekawe czy za jakiś czas
będę mogła liczyć na swoją córkę w tek kwestii ;-)?Bo jakoś dzisiaj nie garnie się do kuchennej pomocy;-)
Składniki:Ciasto:125 g
masła,1 szklanka
wody,1 szklanka
mąki pszennej,5
jajek,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,Krem:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru,1/4 szklanki
cukru,700 ml
mleka,200 g miękkiego
masła,Przygotowanie:
Masło roztopić w garnku, dodać
wodę i zagotować. Wsypać
mąkę i i mieszać aż powstanie gęsta i gładka masa. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać
jajka,
proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 35 cm posmarować
masłem i posypać
mąką. Jedną część ciasta wyłożyć
łopatką silikonową na blachę, moczyć ją w ciepłej wodzie, żeby masa nie przywierała i dała się łatwo rozprowadzić. Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć placek z blaszki, wyłożyć na siatkę, a blachę umyć i osuszyć. Powtórzyć z drugą częścią ciasta.Zagotować 500 ml
mleka z
cukrem, a w 200 ml
mleka rozprowadzić proszki budyniowe. Wlać
mleko z rozpuszczonym
budyniem i mieszać aż całość będzie miało gładką konsystencję. Chwilę pogotować, około 2 minut. Odstawić i ostudzić. Do budyniu dodawać
masło po łyżce i mieszać mikserem. Kremem posmarować jedną część ciasta, na pofalowanej części. Przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.