Wykonanie
![](/Data/Images/zaciszekuchenne.blogspot.com\2016_slash_04_slash_karpatka/l/-1237503776.jpg)
Popełniona przeze mnie po raz pierwszy na życzenie mojej mamy.Kiedyś to właśnie ona nam ją robiła...Jak to wszystko się zmienia.Ciekawe czy za jakiś czas
będę mogła liczyć na swoją córkę w tek kwestii ;-)?Bo jakoś dzisiaj nie garnie się do kuchennej pomocy;-)
![](/Data/Images/zaciszekuchenne.blogspot.com\2016_slash_04_slash_karpatka/l/-1707814268.jpg)
Składniki:Ciasto:125 g
masła,1 szklanka
wody,1 szklanka
mąki pszennej,5
jajek,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,Krem:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru,1/4 szklanki
cukru,700 ml
mleka,200 g miękkiego
masła,Przygotowanie:
Masło roztopić w garnku, dodać
wodę i zagotować. Wsypać
mąkę i i mieszać aż powstanie gęsta i gładka masa. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać
jajka,
proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 35 cm posmarować
masłem i posypać
mąką. Jedną część ciasta wyłożyć
łopatką silikonową na blachę, moczyć ją w ciepłej wodzie, żeby masa nie przywierała i dała się łatwo rozprowadzić. Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć placek z blaszki, wyłożyć na siatkę, a blachę umyć i osuszyć. Powtórzyć z drugą częścią ciasta.Zagotować 500 ml
mleka z
cukrem, a w 200 ml
mleka rozprowadzić proszki budyniowe. Wlać
mleko z rozpuszczonym
budyniem i mieszać aż całość będzie miało gładką konsystencję. Chwilę pogotować, około 2 minut. Odstawić i ostudzić. Do budyniu dodawać
masło po łyżce i mieszać mikserem. Kremem posmarować jedną część ciasta, na pofalowanej części. Przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.