ßßß
ciasto:1 szklanka wody180 gramów masła/margaryny4 duże jaja1 szklanka mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniakrem:2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g)3 szklanki mleka300 gramów masła1,5 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejW rondlu zagotowujemy wodę z masłem, dodajemy stopniowo mąkę i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dopóki masa nie zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla, odstawiamy do wystygnięcia.Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jaja, miksujemy dokładnie ( blenderem), następnie dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy.Przygotowujemy sobie miseczkę z olejem do maczania łyżki.Blachę o wymiarach 26x40 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, rozprowadzamy ciasto łyżką moczoną w oleju tak, by pokryło cienką warstwą całą blachę, pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut do zezłocenia ciasta.To samo robimy z drugą częścią ciasta.UWAGA: W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, bo nam "Karpaty opadną". Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki, zostawiamy tak na 20 minut, a potem wyciągamy ciasto na blat.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem.2 szklanki mleka zagotowujemy, a w pozostałej rozprowadzamy dokładnie mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i 2 budynie. Kiedy mleko się zagotuje małym strumyczkiem wlewamy masę budyniową i zagotowujemy jak normalny budyń, odstawiamy z gazu do schłodzenia.Do chłodnego budyniu dodajemy masę maślaną i dokładnie ucieramy na jednolita masę.Masą równomiernie przekładamy placek i przykrywamy drugim lekko dociskając, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.