Wykonanie
Pyszne klasyczne ciacho ze starego zeszytu z przepisami :)
ciasto:1 szklanka
wody180 gramów masła/margaryny4 duże
jaja1 szklanka
mąki pszennejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniakrem:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru (po 40 g)3 szklanki
mleka300 gramów
masła1,5 szklanki
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejW rondlu zagotowujemy
wodę z
masłem, dodajemy stopniowo
mąkę i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dopóki masa nie
zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla, odstawiamy do wystygnięcia.Do zimnej masy dodajemy pojedynczo
jaja, miksujemy dokładnie ( blenderem), następnie dodajemy
proszek do pieczenia, mieszamy.Przygotowujemy sobie miseczkę z
olejem do maczania łyżki.Blachę o wymiarach 26x40 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy
mąką, rozprowadzamy ciasto łyżką moczoną w
oleju tak, by pokryło cienką warstwą całą blachę, pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut do zezłocenia ciasta.To samo robimy z drugą częścią ciasta.UWAGA: W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, bo nam "Karpaty opadną". Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki, zostawiamy tak na 20 minut, a
potem wyciągamy ciasto na blat.Miękkie
masło ucieramy na puszystą masę z
cukrem pudrem.2 szklanki
mleka zagotowujemy, a w pozostałej rozprowadzamy dokładnie
mąkę ziemniaczaną,
mąkę pszenną i 2 budynie. Kiedy
mleko się zagotuje małym strumyczkiem wlewamy masę budyniową i zagotowujemy jak normalny
budyń, odstawiamy z gazu do schłodzenia.Do chłodnego budyniu dodajemy masę
maślaną i dokładnie ucieramy na jednolita masę.Masą równomiernie przekładamy placek i przykrywamy drugim lekko dociskając, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.