ßßß
***Składniki na ciasto:- 4 jaja- 1 szklanka mąki pszennej tortowej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 szklanka wody- pół kostki margaryny ( 125 g)Wodę i margarynę włożyć do garnka, postawić na ogniu a kiedy składniki się zagotują - zmniejszyć ognień i dołożyć mąkę. Energicznie mieszać masę by składniki się połączyły, a ciasto zbiło się w kulkę, i odeszło od brzegów.. Parzyć na małej mocy palnika 2-3 minuty. Dopiero wtedy palnik wyłączyć.Kiedy masa ostygnie (nie musi być całkowicie zimna) wbić jajka i dołożyć proszek do pieczenia. Zmiksować.Piec na dwóch blaszkach 180 stopni przez 20 minut.Blaszkę należy posmarować tłuszczem i posypać mąką. Lepiej nie wykładać papierem, by ciasto dało się ładnie wyciągnąć z formy.Składniki na krem:- mleko 0,5 litra- mąka ziemniaczana 2,5 łyżki- maka pszenna 1,4 łyżki- 2 cukry waniliowe- 3/4 szklanki cukru- margaryna lub masło - 1 kostka (ja polecam masło, krem jest smaczniejszy)UGOTOWAĆ DOMOWY BUDYŃ, CZYLI:Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko wraz cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny, doprowadzić do wrzenia i na małym palniku chwilę pogotować ciągle mieszając.Odstawić do ostygnięcia. Nie przykrywać jednak niczym.Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie po łyżce dodawać budyń, i stopniowo ucierać do połączenia składników.!!!By krem się nie zważył - budyń i masło powinny mieć taką samą temperaturę - najlepiej pokojową .Jednak jeżeli krem się zaczyna obierać, i widzicie że już masa się rozwarstwia podczas ucierania, można dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, krem powinien się uratować.Jeżeli jednak to nie pomogło, można spróbować wetrzeć w niego trochę masła. Kiedyś w ten sposób ratowałam swój krem - co prawda idealny nie wyszedł, ale nabrał dużo lepszej konsystencji.Takim kremem przełożyć oba ciasta, a wierzch posypać cukrem pudrem :)