Wykonanie
Zapraszam również do wykonania karpatki tradycyjnej :)
ciasto zaparzane:1 szklanka
wody0,5
margaryny (125 g)1 szklanka
mąki pszennej5 jaj (M)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniakrem
kakaowy:2 budynie
czekoladowe bez
cukru ( takie po 40 g)0,6 litra
mleka2 płaskie łyżki ciemnego
kakao3/4 szklanki
cukru + 1 płaska łyżka250 gramów miękkiego
masłakrem
waniliowy:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe (takie po 40 g)0,5 litra
mleka3/4 szklanki
cukru250 gramów miękkiego
masładodatkowo:
cukier puder do posypaniaW rondlu zagotowujemy
wodę z
masłem, dodajemy stopniowo
mąkę i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dopóki masa nie
zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla, odstawiamy do wystygnięcia.Do zimnej masy dodajemy pojedynczo
jaja, miksujemy dokładnie ( blenderem), następnie dodajemy
proszek do pieczenia, mieszamy.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia.Na papier wykładamy ciasto i rozsmarowujemy je po całości.UWAGA: Aby ciasto było łatwo rozprowadzić łyżkę maczamy co chwilkę w mocno ciepłej wodzie.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).UWAGA: Podczas pieczenia absolutnie nie otwieramy piekarnika, grozi to opadnięciem wybrzuszeń. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy jescze na 10 minut, po czym wyjmujemy na blat.Ciasto studzimy i dopiero
potem odrywamy od niego papier, przecinamy je na dwa równe płaty.Teraz przygotowujemy budynie.W rondlu podgrzewamy 1 szklankę
mleka z
cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie i
kakao (można pomóc sobie mikserem), kiedy
mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej,
budyń będzie mocno gęsty.Miękkie
masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy
budyń i ucieramy do połączenia składników. Ja dodawałam
masło do ciepłego jeszcze budyniu i lekko się rozpuściło, co widać na zdjęciu. Po schłodzeniu stężało bez problemu.
Krem czekoladowy rozsmarowujemy na jednym z płatów karpatkowych, wkładamy do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie zabieramy się za
budyń waniliowy.I znowu w rondlu podgrzewamy 1 szklankę
mleka z
cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie, kiedy
mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej.Miękkie
masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy
budyń i ucieramy do połączenia składników.Krem
waniliowy wykładamy delikatnie na
krem czekoladowy.
Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem, smacznego ! :)