Wykonanie
Szybkie, mocno
kakaowe, wilgotne, z dużą ilością
wiśni w tym przypadku.
2 szklanki
mąki pszennej200 gramów
masła ewentualnie
margaryny3 łyżki
oleju5 płaskich łyżek ciemnego
kakao1 szklanka
cukru2 płaskie łyżeczki
cukru z
wanilią1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia5 jajokoło 400 gramów
owocówcukier puder do posypania lub
czekolada do polaniaW rondlu roztopić
masło, dodać 1/3 szklanki
wody,
olej,
cukier kryształ,
kakao, podgrzewać do połączenia składników, masę odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.Następnie przelać do dużej miski, dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
żółtka,
cukier waniliowy, zmiksować do połączenia składników.Z
białek ubić pianę, wmieszać łyżką do ciasta.Foremkę kwadratową o
boku 25 cm lub tortownicę o podobnej średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać
owoce (jeśli są duże, przekroić na mniejsze kawałki).Uwaga,
owoców nie wciskać w ciasto, same się "poukładają".
Piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Można podawać posypane
cukrem pudrem, polane roztopioną z 1 łyżką
masła czekoladą lub lukrem lub bez niczego :)