ßßß
2 szklanki mąki pszennej200 gramów masła ewentualnie margaryny3 łyżki oleju5 płaskich łyżek ciemnego kakao1 szklanka cukru2 płaskie łyżeczki cukru z wanilią1,5 łyżeczki proszku do pieczenia5 jajokoło 400 gramów owocówcukier puder do posypania lub czekolada do polaniaW rondlu roztopić masło, dodać 1/3 szklanki wody, olej, cukier kryształ, kakao, podgrzewać do połączenia składników, masę odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.Następnie przelać do dużej miski, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy, zmiksować do połączenia składników.Z białek ubić pianę, wmieszać łyżką do ciasta.Foremkę kwadratową o boku 25 cm lub tortownicę o podobnej średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać owoce (jeśli są duże, przekroić na mniejsze kawałki).Uwaga, owoców nie wciskać w ciasto, same się "poukładają".
Piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Można podawać posypane cukrem pudrem, polane roztopioną z 1 łyżką masła czekoladą lub lukrem lub bez niczego :)
