Wykonanie
Dla mnie idealna. To chyba najlepszy przepis na kruche ciasto do szarlotki. Dostałam go od mojej cioci dawno temu i już go Wam polecałam tutaj . Dziś proponuję Wam wykorzystanie tego samego ciasta z drobnymi zmianami. Zmniejszając ilość
cukru i zastępując prażone
jabłka - gotowymi tymi w słoiku zyskujemy rozwiązanie przydające się w momencie gdy chcemy zyskac na czasie ;) Osobiście używałam
jabłek z lidla, które całkiem nieźle smakują :) Polecam :)Składniki:600g
mąki pszennej5-6 łyżek
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego250g
margaryny100g
masła4
żółtka15g (1 łyżka)
proszku do pieczeniaponadto:słoik uprażonych
jabłek (ok. 1l)
cukier puder do posypaniaodrobina
bułki tartej do podsypania pod
owoceWszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić na ok 30 min do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części.Blaszkę (24x34) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, leciutko posypać
bułka tartą. Wyłożyć na to uprażone
jabłka bezpośrednio ze słoika. Drugą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki i delikatnie przełożyć na
jabłka ( ja robię to na folii). Piec ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Posypać obficie
cukrem pudrem.Smacznego :)