Wykonanie
Easter cocks and bird.
Składniki.15 dag
maki pszennej80g
masła1/4 szkl.
cukru pudru1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniawanilia2
żółtkaWykonanie.
Mąkę z proszkiem przesiać do miski.Dodać
masło i posiekać.Dodać
cukier ,
żółtka i
wanilię.Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki.Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek
kurki.Ułożyć na blaszce, przepędzlować
białkiem.W każdą
kurkę lekko wcisnąć jajeczko
cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta.Piec w temp.180stop.około 8min.Takie
kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego.Uważać na jajeczka
cukrowe, ponieważ niektóre zbyt długo pieczone niestety rozpuszczają się.