Wykonanie
Z tymi
ciasteczkami należy postępować niezwykle ostrożnie, zarówno przy pieczeniu, jak i w trakcie jedzenia ;-) Są j ak filiżanka z kruchej porcelany, którą niezwykle pieczołowicie trzymamy za uszko. Najdelikatniejsze ze wszystkich
ciastek, jakie
jadłam - tak kruche, że po prostu, w 100% dosłownie, rozpływają się w ustach. Dla wielbicieli smaku
orzeszków ziemnych będą wspaniałym smakołykiem.



Składniki na ok. 50 sztuk :2 szklanki
mąki pszennej T 5002
żółtka3 łyżki
masła orzechowego50 g.
masła w temperaturze pokojowej0,5 szklanki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Wszystkie składniki rozcieram dokładnie w palcach, jak kruszonkę. Gdy się połączą, po kolei przygotowuję
ciastka, zaciskając część sypkiej masy w dłoni. Układam tak powstałe muszelki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg). Piekę 18-20 minut (lekko popękają w trakcie pieczenia). Po ostudzeniu oprószam
cukrem pudrem.Przepis autorski.



