ßßß
Produkcja tych ciasteczek jest jednym z rozkoszniejszych wpomnień kulinarnych z mojego dzieciństwa. Zabierałyśmy się za nie zawsze we trzy:Mama, Babcia i ja. Przygotowywałyśmy ich wówczas całą furę. Ciastka, oprócz tego, że są znakomite, to doskonale znoszą przechowywanie, więc warto upiec je z podwójnej lub nawet potrójnej porcji. Do dziś mam w pamięci gigantyczny, szklany słój, który pysznił się na półce w spiżarni, wypełniony kruchutkimi, delikatnymi ciasteczkami....Wskutek niespodziewanej utraty zdjęć przygotowanych przeze mnie ciasteczek i świadomością, że kolejna taka produkcja odbędzie się z pewnością nieprędko, zamieszczam zdjęcie z darmowych zasobów Internetu, które ma charakter inspiracyjno-poglądowy.źródło: domowy brulion z przepisamiSkładniki na 40-50 szt.:0,5 kg mąki pszennej2 żółtka150g cukru pudru250g masła (zimnego!)...1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:1. Z podanych składników, szybko zagniatamy, jednolite, gładkie ciasto.2. Przygotowujemy do pracy poczciwą maszynkę do mielenia mięsa - przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek, ustawiając swój ulubiony kształt.3. Ciasto partiami wkładamy do maszynki i kręcimy, kręcimy. Powstające w ten sposób długaśne ciasteczkowe węże dzielimy na kilkucentrymowe kawałki.4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze ciasteczka.5. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C.Życzę Wam Smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry