Wykonanie
Produkcja tych
ciasteczek jest jednym z rozkoszniejszych wpomnień kulinarnych z mojego dzieciństwa. Zabierałyśmy się za nie zawsze we trzy:Mama, Babcia i ja. Przygotowywałyśmy ich wówczas całą furę.
Ciastka, oprócz tego, że są znakomite, to doskonale znoszą przechowywanie, więc warto upiec je z podwójnej lub nawet potrójnej porcji. Do dziś mam w pamięci gigantyczny, szklany
słój, który pysznił się na półce w spiżarni, wypełniony kruchutkimi, delikatnymi
ciasteczkami....Wskutek niespodziewanej utraty zdjęć przygotowanych przeze mnie
ciasteczek i świadomością, że kolejna taka produkcja odbędzie się z pewnością nieprędko, zamieszczam zdjęcie z darmowych zasobów Internetu, które ma charakter inspiracyjno-poglądowy.źródło: domowy brulion z przepisamiSkładniki na 40-50 szt.:0,5 kg
mąki pszennej2
żółtka150g
cukru pudru250g
masła (zimnego!)...1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:1. Z podanych składników, szybko zagniatamy, jednolite, gładkie ciasto.2. Przygotowujemy do pracy poczciwą maszynkę do
mielenia mięsa - przykręcamy specjalną nakładkę do
ciasteczek, ustawiając swój ulubiony kształt.3. Ciasto partiami wkładamy do maszynki i kręcimy, kręcimy. Powstające w ten sposób długaśne
ciasteczkowe węże dzielimy na kilkucentrymowe kawałki.4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze
ciasteczka.5. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C.Życzę Wam Smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry