Wykonanie
Ciasteczka bakaliowe to pyszne, bardzo aromatyczne i słodkie krążki najeżone kawałkami
suszonych owoców. Przygotowuje się je szybko, a czynnością zajmującą najwięcej czasu jest siekanie
bakalii.
Ciasteczka po upieczeniu są lekko miękkie, a jeśli będziemy przechowywać je w szczelnym pojemniku, dodatkowo zmiękną.
Z podanego przepisu można przygotować około 40 sztuk .

Składniki:
150g
mąki pszennej50g
mąki ziemniaczanej70g
masła70g
cukru pudru1
żółtko1 łyżka (20g) kwaśnej
śmietany1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100g
suszonych owoców lub dowolnych
bakalii (u mnie po 25g
suszonych daktyli i
moreli,
rodzynek i kandyzowanej
skórki pomarańczowej)

Wykonanie:
- składniki powinny być prosto z lodówki
-
owoce suszone przelać gorącą
wodą, odcedzić i osuszyć, pokroić na drobne kawałki
-
mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier puder i zimne
masło, składniki posiekać razem

- dodać
żółtko,
śmietanę, ekstrakt z
wanilii oraz posiekane
owoce, ze składników szybko zagnieść ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować gruby rulon o średnicy kilku centymetrów, oba rulony zafoliować (ja owinęłam je w folię aluminiową), schłodzić w zamrażarce przez 30-60 minut, aż ciasto będzie sztywne i łatwo będzie je porcjować bez utraty kształtu
ciasteczek
- schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki,
ostrym nożem odcinać plastry o grubości nie większej niż 1cm
-
ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- blachę z
ciastkami ponownie krótko schłodzić w lodówce (20-30 minut)
-
ciasteczka piec w 180-190 stopniach przez około 10-12 minut, najlepiej sprawdzić na jednym
ciastku, czy jest już upieczone
Ciasteczka można wzbogacić o ulubione
bakalie, jednak połączenie ciasta kruchego z
suszonymi owocami jest na tyle aromatyczne, że polecam Wam właśnie taki wybór dodatków, jaki zastosowałam w przepisie.