ßßß
Składniki:150g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej70g masła70g cukru pudru1 żółtko1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100g suszonych owoców lub dowolnych bakalii (u mnie po 25g suszonych daktyli i moreli, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej)
Wykonanie:- składniki powinny być prosto z lodówki- owoce suszone przelać gorącą wodą, odcedzić i osuszyć, pokroić na drobne kawałki- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem
- dodać żółtko, śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz posiekane owoce, ze składników szybko zagnieść ciasto- ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować gruby rulon o średnicy kilku centymetrów, oba rulony zafoliować (ja owinęłam je w folię aluminiową), schłodzić w zamrażarce przez 30-60 minut, aż ciasto będzie sztywne i łatwo będzie je porcjować bez utraty kształtu ciasteczek
- schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki, ostrym nożem odcinać plastry o grubości nie większej niż 1cm- ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- blachę z ciastkami ponownie krótko schłodzić w lodówce (20-30 minut)- ciasteczka piec w 180-190 stopniach przez około 10-12 minut, najlepiej sprawdzić na jednym ciastku, czy jest już upieczone
Ciasteczka można wzbogacić o ulubione bakalie, jednak połączenie ciasta kruchego z suszonymi owocami jest na tyle aromatyczne, że polecam Wam właśnie taki wybór dodatków, jaki zastosowałam w przepisie.